Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Metalektro - Nieuws

CNV Vakmensen geeft award aan drie ijzersterke bedrijven

De drie IJzersterkte bedrijven Vermeulen metaal BV, RAVO BV en DAF Trucks NV ontvangen vandaag hun award uit handen van vertegenwoordigers van de Koninklijke Metaalunie, FME, FNV Metaal, De Unie en CNV Vakmensen.

IJzersterke bedrijven werken veilig en gezond

IJzersterke bedrijven zijn volgens 5xbeter bedrijven die meters maken met veilig en gezond werken. Bedrijven die opvallen door wat ze voor elkaar krijgen, soms tegen de stroom in. Dit jaar vallen volgende drie bedrijven in de prijzen: bedrijven Vermeulen metaal BV, RAVO BV en DAF Trucks NV. 5xbeter zet de drie bedrijven een jaar lang in het zonnetje, onder andere tijdens de Week van Veilig en Gezond Werken van 15 tot en met 19 juni.

DAF Trucks: ongevallen met factor 5 verlaagd

DAF Trucks ontwikkelt en produceert lichte, middelzware en zware bedrijfswagens en biedt daarmee voor elke transportbehoefte een truck op maat. DAF produceert haar toonaangevende trucks onder andere in Eindhoven. Op deze locatie werken 5.500 medewerkers. DAF Trucks heeft met verschillende inspanningen het aantal ongevallen met een factor vijf verlaagd. Opvallend is de manier waarop de verantwoordelijkheid voor veiligheid bij de werknemers zelf is komen te liggen. In elk team is nu een kartrekker veiligheid. De manier waarop kartrekkers zijn gaan functioneren onderstreept een cultuurverandering. Van een bedrijf waarin leiding en staf richting geven aan veilig werken, naar een bedrijf waarin medewerkers zichzelf continu afvragen of en wat er moet gebeuren op het gebied van veilig werken.

RAVO: coherent en consistent

RAVO BV ontwikkeld, produceert en verkoopt veegmachines en kolkenzuigers die regelmatig op straat te zien zijn. De wagens worden volledig in Nederland ontwikkeld en geproduceerd. RAVO is gevestigd in Alkmaar. Er werken in totaal 190 mensen. RAVO werkt op coherente en consistente wijze aan de doelstelling om mensen ook tot na hun pensioen gezond en vitaal te houden. Uitgangspunt hierbij is de gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer om de medewerkers duurzaam inzetbaar te houden voor nu en in de toekomst. In de praktijk uit zich dit in het meedenken en gezamenlijk op zoek gaan naar verbeteringen. Naast ergonomische werkplek verbeteringen, arbo toolbox meetingen, wordt de nadruk gelegd op verhoging van de in- en externe mobiliteit. Intern door een uitgebreid trainings- en roulatie programma, extern door te participeren in Stichting Huis van het Werk, die zich ten doel heeft gesteld de regionale arbeidsmarkt mobiliteit te bevorderen.

Vermeulen metaal BV: slim en snel een veilige werkomgeving

Vermeulen metaal BV in Nederweert maakt plaatwerk en leidingwerk, verzorgt turnkeyprojecten en ontwikkelt en engineert voor bijvoorbeeld de machinebouw en voedingsmiddelenindustrie. Er werken in totaal acht personen bij het bedrijf. Bij Vermeulen kan alles open besproken worden. De directeur en de chef van de werkplaats letten erop dat iedereen veilig werkt. Er wordt gesproken over arbo en goed toegezien op het juist gebruiken van de persoonlijke beschermingsmiddelen. De werknemers signaleren wat er beter kan. Op advies van 5xbeter en met behulp van de Verbetercheck Lasrook is veel gedaan om de blootstelling aan schadelijke lasrook te verminderen. Er zijn twee nieuwe ventilatoren in de lashoek gehangen, er is een mobiele afzuiger voor de bronafzuiging en er zijn overdrukhelmen. Voor de Verbetercheck Lasrook staat het licht inmiddels zeker op groen.

Over 5xbeter

5xbeter zet zich in voor de gezondheid en veiligheid van werknemers in de metaalbewerking en metalektro. 5xbeter biedt kosteloos onafhankelijk advies en hulpmiddelen op het gebied van onder andere lasrook, machineveiligheid, fysieke belasting, schadelijk geluid en gevaarlijke stoffen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid