Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Werknemers Prins Dokkum zetten punt achter conflict

De werknemers van vangrailmaker Prins Dokkum zetten een punt achter een langslepend conflict met de directie. In een emotionele ledenvergadering hebben zij gisteravond besloten om een nieuw bod van de directie te accepteren.

"Dat betekent dat de werknemers alsnog aanspraak kunnen maken op een sociaal plan", zegt Frans Strolenberg, bestuurder van CNV Vakmensen. "Het betekent ook dat we afzien van verdere procedures: de procedure bij de Ondernemingskamer en de procedures voor kennelijk onredelijk ontslag."

Gevoel en verstand

Het was een emotionele bijeenkomst, zegt Strolenberg. "De mensen moesten kiezen tussen gevoel en verstand. Sommige werknemers zien het accepteren van het bod als een nederlaag. Maar we kunnen het ook zo zien: we hebben voor een rechtvaardige zaak gevochten en met elkaar heel veel bereikt. Alleen al het feit dat zo'n klein bedrijf in het verre noorden van het land zoveel aandacht heeft gekregen, is iets om trots op te zijn. Een groepje van 33 werknemers hebben Nederland laten zien dat ze niet met zich laten sollen. We hebben veel aan de kaak gesteld: de in onze ogen onrechtvaardige sluiting van een goedlopende fabriek, en het feit dat de werknemers zonder sociaal plan op straat zijn gezet. We hebben de politiek wakker geschud, tot in Den Haag is erover gesproken. " 

Sociaal plan  

Het sociaal plan houdt in dat de werknemers vijf maandsalarissen meekrijgen (inclusief vakantie-uitkering en toeslagen). Ook krijgen ze een budget van 2.500 euro voor scholing, dat zij naar eigen inzicht kunnen besteden en eventueel ook kunnen laten uitkeren.  

Einde aan conflict  

Nu de werknemers het bod van de directie hebben geaccepteerd, komt er een eind aan het conflict, dat inmiddels ruim een jaar duurt. De werknemers, gesteund door de vakbonden, hebben zich altijd verzet tegen het plan om de vestiging in Dokkum te sluiten en de productie te verplaatsen naar Polen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid