Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Week van de veiligheid

“Veilig werken is van levensbelang, daar moeten werkgevers en werknemers van doordrongen zijn”, zegt Arend van Wijngaarden, voorzitter van CNV Vakmensen. Hij is dan ook enthousiast over de Week van de Veiligheid, een initiatief van vijf organisaties: drie vakbonden, de Koninklijke Metaalunie en FME-CWM.

Kijk hier naar het verslag van het startcongres op maandag 4 juni in Amersfoort: ‘5x Beter gaat voor goud’ >>

Verantwoordelijkheid

Van Wijngaarden: “We gaan de bedrijven langs om te praten over veilig werken. Bewustwording bij werkgevers en werknemers staat komende week centraal. Een werkgever heeft de verantwoordelijkheid om zich aan alle veiligheidsafspraken te houden, dus hij moet er voor zorgen dat de machines en materialen goed zijn en dat de mensen weten hoe zij hier veilig mee kunnen werken. De werknemer is aan de andere kant verplicht om zich hier aan te houden. Veiligheid werkt alleen als je er allemaal werk van maakt.” 

Adequaat

Dolf Polders is bestuurder van CNV Vakmensen en betrokken bij de totstandkoming van de week van de veiligheid: “Op alle mogelijke manieren maken bestuurders van CNV Vakmensen afspraken over veilig werken in hun sectoren. Via de cao, door in arbo-commissies te zitten, maar ook door werkgevers te wijzen op het belang van veilig werken. Werknemers die misstanden zien op de werkvloer vragen wij ook altijd om aan de bel te trekken. Reageert de leidinggevende niet adequaat, stap dan direct naar de vakbond, dan maken wij er werk van.”  

Workshops

Het congres ‘5x Beter gaat voor goud’ begint op maandag 4 juni om 9 uur, lokatie Rijtuigenloods te Amersfoort. Gedurende de gehele week zijn er bedrijfsbezoeken en worden er workshops gegeven rondom veilig werken. 

Voor informatie: www.5xbeter.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid