Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Vrijdag staking bij Polynorm

CNV Vakmensen bereidt zich voor op hardere acties in de metalektro, nu een reactie van de werkgevers lijkt uit te blijven. "We gaan door met onze stakingsacties", zegt onderhandelaar Peter de Jong van CNV Vakmensen. "Te beginnen met Polynorm in Bunschoten, waar morgen honderden werknemers in staking gaan. Dat is daar nog nooit eerder gebeurd, dat zegt toch wel iets."

Terwijl de werknemers in de metaaltechniek afgelopen vrijdag een cao-akkoord hebben binnengehaald, is er nog steeds geen beweging in het vastgelopen cao-overleg over de andere metaal-cao: de cao metalektro (150.000 werknemers). De Jong: "We hebben de werkgevers afgelopen vrijdag een week bedenktijd gegeven, maar het blijft vooralsnog verdacht stil. De werkgevers hebben tot nu toe geen concreet pakket voor een nieuwe cao op tafel gelegd. Het ziet er dus naar uit dat we de acties in de metalektro gaan doorzetten, maar dan wel steviger, omdat we streven naar 24-uursstakingen per bedrijf. Het lijstje ligt al klaar." 

Polynorm  

Bij Polynorm in Bunschoten bereiden de werknemers zich intussen voor op de actie op vrijdag 18 oktober - dit wordt de negende stakingsdag in het cao-conflict. Tussen 11.00 en 13.00 uur wordt er bij Polynorm niet gewerkt, vertelt actieleider Roel van Riezen. "De mensen staan massaal achter de acties. Op 3 oktober was er al een spontane werkonderbreking door 200 werknemers. Sommige afdelingen wisten daar niet vanaf en baalden ervan dat ze toen niet mee konden doen. We verwachten dat dit keer de hele fabriek stil komt te liggen."

Petitie

Afgelopen dinsdag overhandigde Van Riezen namens 335 werknemers een petitie aan de directie. "De mensen willen een goede cao, waarin ook afspraken staan over de flexibiliteit die van werknemers mag worden gevraagd. Ook Polynorm vraagt steeds meer flexibiliteit. De vakbond moet hier nadrukkelijk inspraak in blijven hebben, vinden de werknemers, anders voert Polynorm zelfstandig allerlei veranderingen door."

Cao metalektro  

De 150.000 werknemers in de metalektro zitten sinds 1 juli zonder cao. CNV Vakmensen verzet zich tegen verslechteringen van de cao en wil graag kwalitatief goede cao's, waarin scholing, ontwikkeling en behoud van werk en vakmanschap centraal staan. De werkgevers koersen vooral aan op meer verslechteringen, meer flexibiliteit en een beperkte loonsverhoging.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid