Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Vrijdag 27/9: Estafette-stakingen in de metaal

De estafette-stakingen in de metaal krijgen vrijdag 27 september een vervolg, onder meer in de omgeving van Zwolle. De werknemers voeren actie voor een nieuwe cao metalektro (150.000 werknemers) en de cao metaaltechniek (330.000).

In de omgeving van Zwolle gaan vrijdagochtend naar verwachting enkele honderden werknemers in staking. Daaronder in ieder geval werknemers van Scania, Wartsila en Vishay. De stakers verzamelen zich vanaf 6.30 uur in de IJsselhallen in Zwolle. De werknemers van het nabijgelegen Scania (Russenweg 5) gaan daar in optocht naar toe. In de IJsselhallen worden de werknemers toegesproken door cao-onderhandelaars van de vakbonden, waaronder Peter de Jong (metalektro).  

Estafette-acties  

Ook elders in het land (omgeving Heerenveen, Amsterdam, Rotterdam) leggen vrijdag metaal-werknemers het werk neer. Gisteren kwamen ruim 200 werknemers van Polynorm in Bunschoten spontaan in actie. De Jong merkt dat veel werknemers zich nog niet goed realiseren wat de plannen van de werkgevers concreet inhouden. "Als je dan voorbeelden gaat noemen, bijvoorbeeld over het afschaffen van regelingen om werknemers te ontzien, dan zie je de verbazing op de gezichten. Zo gaat dat vaak: veel mensen denken dat het zo'n vaart niet zal lopen, het dringt nog niet echt door. Ze realiseren zich pas wat er verdwijnt of slechter wordt als het zover is."  

Metalektro (150.000 werknemers)

De cao metalektro is per 1 juli 2013 verlopen. CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao meer aandacht voor scholing, ontwikkeling van mensen, werkzekerheid, behoud van vakmanschap en zeggenschap over werktijden. De werkgevers daarentegen lijken er vooral op uit om de invloed van de vakbonden op bedrijfsniveau terug te dringen en bestaande arbeidsvoorwaarden te verslechteren. Bijvoorbeeld voor 55-plussers (zij moeten ook verplicht kunnen worden tot overwerk), voor BBL-leerlingen (geen baangarantie meer), voor werknemers met een beperking (zij lopen het risico op een lager salaris). Ook willen de werkgevers het hoger personeel uitsluiten van de cao. CNV Vakmensen wil een loonsverhoging van 2,5 procent per 1 juli 2013.

Metaaltechniek (330.000 werknemers)  

De cao metaaltechniek is per 1 mei 2013 verlopen. CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao meer waardering voor behoud van vakmanschap, bijvoorbeeld door afspraken te maken over voldoende leer- en werkplekken, opleidingen, duurzame inzetbaarheid en een acceptabele loonsverhoging. De werkgevers willen de cao verslechteren, geen gelijk loon voor gelijk werk uitbetalen (aan ingeleende werknemers) en afschaffing van de leeftijdsdagen. Bovendien willen ze de werknemers eind 2014 een loonsverhoging van 1 procent geven. CNV Vakmensen vindt dat te laag gezien de inflatie en het feit dat de werknemers begin 2013 de laatste loonsverhoging hebben gekregen.

Lees meer over het cao-conflict >>

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid