Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Vrijdag 18 september weer metaalacties

De acties in de metaal krijgen vrijdag 18 september een vervolg in Zwolle en Hoogeveen. Honderden werknemers leggen dan het werk neer, uit protest tegen het uitblijven van een nieuwe cao voor de ruim 400.000 werknemers in de sector. De acties worden georganiseerd door CNV Vakmensen en FNV Metaal.

Bij Scania in Zwolle komen de werknemers inmiddels al voor de derde keer in actie. Dit keer gaat het om een staking van 48 uur, die vrijdagochtend om 6.30 uur begint met een optocht van Scania naar de IJsselhallen. Peter de Jong, landelijk onderhandelaar metalektro, spreekt daar de stakers toe. Ook CNV-voorzitter Maurice Limmen is vrijdagmiddag aanwezig om de actievoerders aan te moedigen. “Het gaat goed in de metaalsector. De bedrijven maken mooie winsten. Er is ruimte voor het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden. Ik roep de werkgevers op om uit hun loopgraven te komen. De mensen verdienen zo snel mogelijk een nieuwe, goede cao. Gericht op zeggenschap van de werknemers over werktijden en een reële loonsverhoging.”

In Hoogeveen komen metaalarbeiders bij elkaar van verschillende bedrijven uit Drenthe. Het gaat onder meer om Ardagh, Fokker, Buig Centrale Steenbergen, Swedish Match, Bekaert, Burgerhout, Wabco. De actiebijeenkomst is van 7.00 tot 11.00 uur in Theater ‘De Tamboer’. Namens CNV Vakmensen is onder meer Marco Hietkamp aanwezig, landelijk onderhandelaar metaaltechniek.

Metaaltechniek

De werkgevers in de metaaltechniek hebben inmiddels hun eindbod ingetrokken. Maar volgens onderhandelaar Hietkamp is hervatting van het cao-overleg “alleen zinvol als er een reëel perspectief is op overeenstemming. Daarom zullen de vakbonden de acties voortzetten totdat er daadwerkelijk een akkoord is.”

Metalektro

Bij de werkgevers in de metalaktro is intussen nog geen enkele beweging waargenomen. “Het blijft oorverdovend stil”, constateert onderhandelaar De Jong.

Loon, werktijden en scholing

CNV Vakmensen wil in de nieuwe metaal-cao’s afspraken maken over een goede loonsverhoging, meer inspraak van werknemers over hun werktijden en meer ruimte voor scholing.

Lees meer over de metaalacties >

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid