Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Verwarring over uitspraak Prins Dokkum

Er is verwarring ontstaan over de uitspraak die de Rechtbank Groningen vorige week heeft gedaan in de kwestie rond de WW-uitkering voor oud-werknemers van Prins Dokkum. “De rechtbank heeft in twee identieke zaken twee verschillende uitspraken gedaan. Dit is bizar”, vindt Frans Strolenberg van CNV Vakmensen.

De vakbonden (CNV Vakmensen en FNV Metaal) hadden elk voor hun leden een procedure aangespannen tegen het UWV, omdat de uitkeringsinstantie de WW-uitkering van de ontslagen werknemers onverwacht naar beneden had bijgesteld.

Twee afwijkende uitspraken

Het leek er vorige week op, dat de rechtbank in deze kwestie een voor de werknemers positieve uitspraak deed. Nu blijkt dat de uitspraak op meerdere manieren kan worden gelezen. Bovendien wijken de twee uitspraken die de beide bonden ontvingen op een belangrijk onderdeel van elkaar af. Hierdoor is veel verwarring ontstaan.

In de uitspraak die CNV Vakmensen ontving, staat het volgende:
“Dit betekent dat de beroepen gegrond zijn en dat de bestreden besluiten vernietigd moeten worden."

In de uitspraak die het FNV heeft ontvangen staat:
“Dit betekent dat, voor zover verweerder de WW-uitkering van eisers heeft herzien met terugwerkende kracht, de beroepen gegrond zijn en dat de bestreden besluiten vernietigd moeten worden.”

Bizar

Het gaat om die ene tussenzin. Die toevoeging betekent dat het UWV slechts van een paar weken de WW-uitkering hoeft te herstellen. Het UWV volgt vanzelfsprekend de – voor de uitkeringsinstantie veel gunstigere – uitspraak die het FNV heeft ontvangen. “Dit is een verwarrende uitspraak en een bizarre gang van zaken. Als het UWV niet de uitspraak volgt zoals wij hem interpreteren, gaan we tegen de uitspraak in beroep”, zegt Strolenberg.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid