Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Vanaf vrijdag acties in de metaal

Met regionale stakingen (20 september in Rotterdam en Eindhoven; 23 september in Nijmegen) begint een nieuwe ronde in het vastgelopen cao-overleg over twee grote metaal-cao's: de metalektro (150.000 werknemers) en de metaaltechniek (330.000 werknemers). CNV Vakmensen verzet zich tegen verslechteringen van de cao en wil graag kwalitatief goede cao's, waarin scholing, ontwikkeling en behoud van werk en vakmanschap centraal staan.

"We hebben op 21 juni al een duidelijk signaal afgegeven, voor de deur van de werkgevers in Zoetermeer", zeggen CNV-onderhandelaars Peter de Jong (metalektro) en Marco Hietkamp (metaaltechniek). "We hebben daarna nog geen enkele beweging gezien bij de werkgevers. Dat betekent dat we vanaf vrijdag actie gaan voeren. Te beginnen met stakingen in Rotterdam en Eindhoven, daarna in de vorm van estafettestakingen bij bedrijven voor de poort. Misschien dat de boodschap dan wel een keer overkomt."  

Stakingen in Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen  

De gezamenlijke vakbonden organiseren vanaf aanstaande vrijdag stakingen en estafette-acties, te beginnen op:

  • 20 september: Rotterdam (Maasgebouw, vanaf 7.00 uur)
  • 20 september: Eindhoven (Beursgebouw, tussen 6.00 en 11.30 uur)
  • 23 september: Nijmegen (NEC-stadion, tussen 7.00 en 11.00 uur)

Metalektro (150.000 werknemers)  

De cao metalektro is per 1 juli 2013 verlopen. CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao meer aandacht voor scholing, ontwikkeling van mensen, werkzekerheid, behoud van vakmanschap en zeggenschap over werktijden. De werkgevers daarentegen lijken er vooral op uit om de invloed van de vakbonden op bedrijfsniveau terug te dringen en bestaande arbeidsvoorwaarden te verslechteren. Bijvoorbeeld voor 55-plussers (zij moeten ook verplicht kunnen worden tot overwerk), voor BBL-leerlingen (geen baangarantie meer), voor werknemers met een beperking (zij lopen het risico op een lager salaris). CNV Vakmensen wil ook een loonsverhoging van 2,5 procent per 1 juli 2013.  

Metaaltechniek (330.000 werknemers)  

De cao metaaltechniek is per 1 mei 2013 verlopen. CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao meer waardering voor behoud van vakmanschap, bijvoorbeeld door afspraken te maken over voldoende leer- en werkplekken, opleidingen, duurzame inzetbaarheid en een acceptabele loonsverhoging. De werkgevers willen de cao verslechteren, geen gelijk loon voor gelijk werk uitbetalen (aan ingeleende werknemers) en afschaffing van de leeftijdsdagen. Bovendien willen ze de werknemers eind 2014 een loonsverhoging van 1 procent geven. CNV Vakmensen vindt dat te laag gezien de inflatie en het feit dat de werknemers begin 2013 de laatste loonsverhoging hebben gekregen.

Meer informatie over het cao-overleg is te vinden op:

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid