Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Ultimatum aan werkgevers metaaltechniek

CNV Vakmensen heeft de werkgevers in de metaaltechniek vandaag een ultimatum gestuurd. Na zeven onderhandelingsrondes is er nog steeds geen zicht op een nieuwe cao voor de 330.000 werknemers in de sector. "De werkgevers hebben niet gereageerd op onze dringende oproep van vorige week", zegt onderhandelaar Marco Hietkamp van CNV Vakmensen. "Ze zijn vooral bezig met tijdrekken. De cao is al per 1 mei verlopen. Het wordt hoog tijd dat er een nieuwe cao komt. Daarom hebben we nu een ultimatum gesteld."

Het ultimatum loopt af op donderdag 20 juni, om 19.00 uur. Gaan de werkgevers daar niet op in, dan is de weg vrij voor acties, waarschuwt Hietkamp. De metaaltechniek sluit daarmee aan bij de andere grote metaal-cao (metalektro, 150.000 werknemers), waar de cao-onderhandelingen al eerder vastliepen.

21 juni: Dag van de Vakmensen in de Metaal en Techniek

Om een signaal aan de werkgevers af te geven, organiseren de bonden in de metaaltechniek op vrijdag 21 juni een landelijke 'Dag van Vakmensen in de Metaal en Techniek'. Diezelfde dag organiseren de bonden in de metalektro een grote manifestatie (in Zoetermeer en bij bedrijven in het Noorden van het land). Hietkamp: "Wij sluiten daarbij aan, om de werkgevers te laten zien dat het menens is. Vakmensen in de techniek verdienen een goede cao."

Vakmanschap

CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao meer waardering voor (behoud van) vakmanschap. Onder meer door afspraken te maken over: voldoende leer- en werkplekken opleidingen, zodat werknemers hier zelf voor kunnen kiezen een acceptabele loonsverhoging, met een extraatje voor jongeren die in de metaaltechniek gaan werken meer zeggenschap over inroostering oudere werknemers, zodat ze fit de eindstreep halen

Investeren

Hietkamp hoopt dat de werkgevers snel bereid zijn om hierover concrete afspraken te maken. "Met het Techniekpact hebben we onlangs al een goede stap gezet. De sector heeft behoefte aan goede vakmensen; het is belangrijk dat we daarin investeren. Nu is het ook zaak dat de werkgevers laten zien dat waardering in de vorm van een goede cao ook veel waard is."

Lees meer over het cao-overleg >>

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid