Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Uitnodiging vergadering voor staking Metalektro

Voor leden die werkzaam zijn bij Neways Leeuwarden, Royal de Boer (GEA) Leeuwarden, Meijer Plaatbewerking St Jacobiparochie, Miedema Winsum (FR), Oostwoud Franeker, Jongia Leeuwarden, Ardagh Leeuwarden en Oreel Hallum

Ondanks dat er door alle stakingsdruk inmiddels in de Metaaltechniek (lees kleinmetaal) een cao-akkoord is bereikt, blijven de werkgevers van de Metalektro (lees grootmetaal) nog steeds achterover leunen. Het slechte eindbod is nog steeds niet van tafel. Er is nog geen signaal afgegeven voor hervatting van de onderhandelingen. In het Noorden zijn we klaar met de tweede ronde van regionale stakingen. We kunnen niet anders dan de derde ronde regionale stakingen voorbereiden. In overleg met de leden willen we bezien op welke wijze acties kunnen worden gehouden in Noord Friesland in de week van 9 tot 13 november.
Daarom nodigen we jullie uit voor een ledenvergadering: 


Voor Meijer Plaatbewerking St. Jacobiparochie:
Dinsdag 3 november om 16.15 uur: Ons Huis, Beuckelaarstraat 2 St Annaparochie -

Voor Miedema Winsum:
Woensdag 4 november om 16.15 uur: De Helling, Skâns 12 Winsum

Voor Neways Leeuwarden:
Donderdag 5 november van 12.00 - 12.30 uur (Lunchbijeenkomst).
Crystalic, F. Haverschmidtwei 2 Leeuwarden


Voor Royal de Boer (GEA) Leeuwarden:
Donderdag 5 november om 16.15 uur:Jupiter, Hildalgoweg 2a Leeuwarden

Voor Oreel Hallum:
Donderdag 5 november om 16.15 uur: Dorpshuis Trefpunt, De Singel 7 Hallum

Voor Ardagh Leeuwarden wordt ook nog een aparte vergadering gepland!

Metalektro cao breekpunten:

 • Te laag loonbod: Werkgevers bieden 1,5% loonsverhoging per jaar en pas op
  1 oktober 2015 en 1 oktober 2016. Wij vragen 3% met een minimum van
  € 900,- per jaar. Werkgevers willen alles flex en soepel: “Komen en gaan wanneer de baas fluit”. Dat betekent dat komen en gaan wordt afgestemd op de hoeveelheid werk. Bedrijfsrisico wordt bij de werknemer neergelegd.
 • Werkgevers willen, zonder bemoeienis van vakbonden, op het bedrijf kunnen afwijken of zelfs afzien van de loonsverhoging.  Afwijken van de cao moet zonder vakbonden mogelijk zijn. Werkgevers willen regelingen kunnen treffen met de OR of de individuele werknemer. Als 2/3 deel van de werknemers instemt dan kan de werkgever afwijken van de loonsverhoging.
 • Werkgevers weigeren meer zeggenschap voor werknemers over roosters en vrije tijd zodat bijvoorbeeld een vierdaagse werkweek mogelijk is.
 • Werkgevers willen alle regelingen voor werknemers van 55 jaar en ouder verslechteren. De leeftijdsgrens voor o.a. verplichting tot consignatiedienst, werken in ploegen, overwerk en karweiwerk schuift op naar 57 jaar. Geen baas over je eigen opleidingsrechten.
 • Afbouw ploegendiensttoeslag uit de cao halen.
 • Geen reparatie van de WW-duur terwijl dat wel is afgesproken in het sociaal akkoord. De WW wordt vanaf 2016 verlaagd van 38 maanden naar 24 maanden en je bouwt langzamer WW-recht op. Dit kan alleen in de cao gerepareerd worden. Werkgevers weigeren dit.
 • Jongeren horen te worden betaald op functie en ervaring, niet op leeftijd. Werkgevers weigeren verbeteringen of afschaffing van de jeugdschalen.
 • Werkgevers weigeren het fiscale voordeel voor vakbondscontributie vast te leggen als onderdeel van de werkkostenregeling.
 • Werknemers horen, zeker in deze tijd, zeggenschap te hebben over hun eigen ontwikkeling. Een persoonlijk opleidingsbudget wijzen werkgevers af.

Metaalbestuurders CNV Vakmensen:

Frans Strolenberg
Jikkie Aalberts
Anton Meijerman
Jan Kampherbeek
Wilko van Niejenhuis

 

 

 

 Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid