Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Tot 1 oktober geen ontslagen bij Feenstra Verwarming

Tot 1 oktober 2013 vallen er geen gedwongen ontslagen bij Feenstra Verwarming in Heerenveen. Dat heeft de directie van het bedrijf vanavond toegezegd in een gesprek met de vakbonden. "Dat betekent dat we meer tijd hebben om zoveel mogelijk mensen aan een nieuwe baan te helpen", zegt onderhandelaar Frans Strolenberg van CNV Vakmensen.

De vestiging van Feenstra Verwarming in Heerenveen (125 werknemers) gaat eind dit jaar dicht. In het sociaal plan is afgesproken dat het bedrijf zich zal inspannen om gedwongen ontslagen te voorkomen. Maar volgens de werknemers komt er tot nu toe te weinig van die toezegging terecht - om die reden hebben zij gisteren een dag gestaakt.

Ontslagverbod

"Vanavond hebben we opnieuw met de directie gesproken", zegt Strolenberg. "Resultaat is dat het ontslagverbod wordt verlengd van 1 juli naar 1 oktober 2013. Er is nu meer tijd om mensen van werk naar werk te helpen, binnen of buiten het bedrijf."

Het ontslagverbod mag pas worden opgeheven als Feenstra erin slaagt om een groot aantal werknemers aan een andere baan te helpen. Pas als er 20 of minder werknemers over zijn voor wie nog geen werk is gevonden, mag Feenstra mensen gaan ontslaan - uiteraard krijgen zij dan de afgesproken ontslagvergoeding mee. Strolenberg: "Met die afspraak houden we de druk op de ketel; Feenstra zal zich nu echt gaan inspannen om ander werk te vinden voor de werknemers. We hebben ook afgesproken dat we iedere maand met Feenstra overleggen hoe het ervoor staat. Als vakbond zitten we intussen natuurlijk ook niet stil en zullen we de mensen op alle mogelijke manieren helpen om uit de WW te blijven."

Donderdag ledenvergadering

CNV Vakmensen legt het onderhandelingsresultaat donderdagavond 10 januari voor aan de leden. Strolenberg: "De staking van gisteren heeft eraan bijgedragen dat we met Feenstra betere afspraken hebben kunnen maken. Of het resultaat voldoende is, zullen de leden moeten beoordelen."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid