Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Techniektransferia en eigen WW in kleinmetaal

De kleinmetaalsector in Nederland bloedt langzaam leeg. CNV Vakmensen wil Techniektransferia inrichten in 30 regio’s om die vergrijzing te keren. Om zo oudgedienden en nieuwkomers aan de slag te houden/brengen in deze branche. Bestuurder Marco Hietkamp spreekt van “een landelijk netwerk waarmee we voorkomen dat de metaal en techniek over tien jaar zonder vaklieden zit.”

Hietkamp schuift op 13 maart aan tafel bij de werkgevers in de metaaltechniek om te onderhandelen over een nieuwe cao voor de circa 330.000 werknemers in deze branche met pakweg 30.000 ondernemingen. CNV Vakmensen mikt daarbij op een cao voor een jaar, tot mei 2014.
 
Lonen
In die periode moeten de lonen stijgen met 2,5 procent. Hietkamp: “Die loonsstijging vinden wij verantwoord gezien de inflatie. Ook omdat het van belang is dat je in deze sector een goede boterham kunt verdienen. Dat maakt dat jonge mensen geïnteresseerd blijven er aan de slag te gaan. Voor die laatsten willen we daarom tevens de jeugdschalen opkrikken.”
 
Eigen WW
De genoemde regionale Techniektransferia moeten meehelpen bij het ‘om de hoek vinden van werk’. Flexibel werknemers kunnen vinden in een dynamische economische tijd moet voor werkgevers via deze centra eenvoudiger worden.
“Maar dan wel zonder foute flexcontracten”, stelt Hietkamp.

“CNV Vakmensen wil pay-rollconstructies uitbannen in deze sector. In plaats daarvan willen we een uitzendbureau voor de hele sector instellen. Nieuwkomers en uitstromers vinden zo langs de kortste weg (nieuw) werk. Van werk-naar-werk begeleiden wordt dan veel eenvoudiger en het beslag op landelijke WW-fondsen minimaal. We willen bovendien een WW-fonds voor de sector instellen. Met een maximale uitkeringsduur van 52 weken tegen 90 procent van het laatstverdiende loon.”

Scholing
CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao tevens vastleggen dat de scholingsmogelijkheden breder worden en voorzien van een individueel scholingsbudget. Om zo de ruimere verantwoordelijkheid van elke individuele werknemer voor de eigen scholing en ontwikkeling te ondersteunen. Scholingsuren zouden daarom betaalde uren moeten worden. De nieuwe cao moet ook bepalen dat elk bedrijf in de sector minimaal één stageplek inruimt.

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid