Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Column van cao-onderhandelaar Marco Hietkamp

Kijk eens naar je collega. Wat zie je? Zie je een collega of een kostenpost? Ik heb vele gesprekken gevoerd met collega’s in de metaaltechniek. En ik ben ervan overtuigd: de werknemer is geen kostenpost. De werknemer is het menselijk kapitaal. En dus is een cao een investering in mensen en een slimme manier om de werknemer langer gezond en productief te houden.

Slikken of stikken

Ieder mens heeft een rugzakje. In jouw rugzak zitten nu nog werkschoenen. We hebben er jaren over gedaan om die werkschoenen betaald te krijgen. Werkgevers willen terug naar af en geven liever een vergoeding voor een stel slippers dan voor een degelijk paar veiligheidsschoenen. In je rugzak zal ook geld moeten komen voor duurzame inzetbaarheid en ontwikkeling. Misschien zit er ook een borstel in je rugzak om je rug te kunnen wassen na een dag hard werken. Maar soms lukt je dat niet of heb je een partner die het niet lukt. Jij zult daar dan voor moeten zorgen. Dat noemen we mantelzorg. En dat moet je dan zien te combineren met je werksituatie. Die mantelzorg willen we graag regelen in de cao. 

Maar het gaat ook om mensen die daadwerkelijk een rugzakje hebben, de mensen uit de sociale werkplaats. De overheid heeft daarvan gezegd dat het via een garantiebaan in de bedrijven geregeld moet worden. Deze mensen hebben salaris nodig. Dus in de cao een loonschaal. Maar werkgevers zien hen als een kostenpost. Dat willen we niet want ook deze mensen willen we perspectief kunnen bieden.

Werkgevers hebben een eindbod neergelegd. Dat betekent "slikken of stikken". Kom naar een van de manifestaties en laat zien dat je achter ons staat en vooral…naast je collega’s. Dan geven we met elkaar een fors signaal aan werkgevers dat er een cao moet komen. Want een techniek zonder cao is geen optie!

Wil je opkomen voor jouw cao in de metaal? Laat je stem horen. Kom naar een van onze bijeenkomsten!

Marco Hietkamp

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan