Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Sectorplan Metaalbewerking stap op de goede weg

CNV Vakmensen meent dat het vandaag gepresenteerde sectorplan Metaalbewerking een stap op de goede weg is om mensen aan de slag te houden in deze sector. Het sectorplan bevat onder meer maatregelen voor de instroom van 4.600 BBL-leerlingen in de komende twee jaar en jongeren krijgen meer doorstroommogelijkheden.

Ook komen er afspraken over het vergroten van het technische vakmanschap van werknemers en werkgevers in de metaalbewerking, gezond je pensioen halen en het behoud van vakmensen bij faillissementen.Vandaag presenteren werknemers en werkgevers in de sector Metaalbewerking en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) het sectorplan Metaalbewerking. Dit gebeurt tijdens een werkbezoek van minister Asscher aan het metaalbedrijf Klift Metaalbewerking in Berkel en Rodenrijs. Doel van het sectorplan is zoveel mogelijk mensen aan het werk houden. In de metaalbewerking werken 145.000 mensen bij ruim 15.000 bedrijven.Vaart achter andere sectorplannenSectorbestuurder CNV Vakmensen Marco Hietkamp: "De afspraken in het sectorplan gaan over onderwerpen die sterk leven op de werkvloer en bij onze (kader)leden. Al langer willen wij, naast goede afspraken over werk en inkomen, meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid en ontwikkeling van mensen. Dankzij de inzet van de vakbonden bij de cao Metaal en Techniek is een kwalitatief goed sectorplan tot stand gekomen. We willen nu ook graag vaart zetten achter de uitwerking van de sectorplannen voor de installatiebranche, de carrosserie en de invulling van het Techniekpact."

Aanhalen regionale initiatieven
"We moeten nu voortvarend starten met de afspraken over het Techniekpact en de intersectorale verbindingen. Ontwikkeling en behoud van Vaktalent gaat verder dan een sectorplan in de Metaaltechniek. Bovendien moeten we kijken hoe we kunnen aanhaken bij regionale initiatieven in Friesland, Gelderland, Noord-Holland, Brainport (Eindhoven) en Mainport (Rotterdam)", aldus Marco Hietkamp.

Sectorplan Metaalbewerking
Het sectorplan Metaalbewerking is eind vorig jaar door het Opleiding & Ontwikkelfonds voor de Metaalbewerking (OOM), namens sociale partners, ingediend bij het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). En vervolgens gehonoreerd met een bijdrage. De totale kosten voor de uitvoering van het sectorplan Metaalbewerking bedragen 150 miljoen euro. Deze kosten worden gedragen door de bedrijven en het opleidingsfonds in de sector, met een forse financiële impuls van het ministerie SZW van 17,2 miljoen euro. Het plan heeft een looptijd van augustus 2013 tot en met december 2015. De uitvoering van het sectorplan is toebedeeld aan OOM. 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid