Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Reorganisaties bij Spie Nederland

Naar aanleiding van de reorganisatie die jullie directie heeft ingezet bij de volgende onderdelen: Spie Service and solution, afdeling inkoop en logistiek maar ook datacenters en specials, spraken wij maandag 5 oktober met jullie directie.

Dit gesprek was nodig omdat de slachtoffers van de reorganisatie zich bij ons hebben gemeld.

Het volgende is besproken :
 • Vakbonden stellen dat zij geïnformeerd hadden moeten worden over het voornemen tot reorganiseren. Echter denkt jullie directie daar anders over. Zij willen beslissingen over baan en bestaan van het personeel met de ondernemingsraad afhandelen. Daarover zijn wij duidelijk geweest. OR-leden bevinden zich in een loonafhankelijke positie en beschikken  derhalve niet over een gelijkwaardige onderhandelingspositie.  Dit is voor directie en aandeelhouders altijd de makkelijkste weg omdat zij hier in het voordeel zijn om zo voor een dubbeltje op de eerste rij te komen. Vakbonden betwijfelen de economische noodzaak van de reorganisaties. De directie van Spie geeft aan dat zij voor de gehele organisatie waken en daarom nu een aantal mensen overboord zetten. Echter vergeet jullie directie dat het juist heel goed gaat met Spie en dan vooral met de aandeelhouders! Vakmensen die zich al decennia lang inzetten voor de klanten moet je een goed en duidelijk verhaal voor kunnen leggen. Op dit moment verschaft de directie niet alle informatie. Het werd niet duidelijk of zij nog iets achter houden. Vakbonden bestrijden de aangeboden regelingen voor boventallige medewerkers. De directie biedt de boventallige medewerkers nu de transitievergoeding die sinds 1-07 van kracht is voor iedereen in Nederland + 10%. Dit terwijl deze medewerkers met een verleden bij KPN wettelijk recht hebben op hun oude sociaal plan zoals dat van kracht was bij hun overname door Spie. De directie geeft aan het risico van rechtszaken te nemen en houdt de poot stijf. Vakbonden vrezen verder verlies van banen bij Spie. De directie is op dit moment nog niet klaar met het “bijschaven” van de organisatie maar wil daar niets overzeggen. Daarover wil men immers alleen met de ondernemingsraad spreken. Vakbonden hebben daarop gesteld dat men blijkbaar meer wil snoeien voor de portemonnee van aandeelhouders. De directie bestrijdt dit en geeft aan de boventallige mensen niet te vervangen door uitzendkrachten. Maar deze toezegging staat niet zwart op wit!

  Hoe nu verder?
  We vragen jullie om contact op te nemen met je vakbondsbestuurder en tevens vragen we je om deze brief door te sturen naar collega’s die nog niet lid zijn van een vakbond. We willen namelijk van zoveel mogelijk mensen weten wat jullie liever zien dat we doen. Er zijn namelijk twee keuzes:

  1.Procederen
  Dit doen we voor iedereen die zich bij zijn vakbond gemeld heeft als boventallig. Hierbij dient uiteraard gekeken te worden naar de slagingskans van een dergelijke juridische procedure.
  2. Actie-traject
  Middels acties druk zetten op de directie en aandeelhouders en proberen voor alle werknemers van Spie tot betere afspraken komen.
  Laat ons weten wat je kiest!

  Arjan Huizinga
  Bestuurder CNV Vakmensen