Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die naast je staat
Wij komen op voor jouw belangen
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Positieve uitspraak voor oud-werknemers Prins Dokkum

Uitkeringsinstantie UWV moet de WW-uitkering van oud-werknemers van vangrailproducent Prins Dokkum alsnog in hun voordeel aanpassen. Dat heeft de rechtbank in Groningen bepaald, in een procedure die was aangespannen door CNV Vakmensen.

“Na alle ellende die ze rond de dubieuze sluiting van Prins Dokkum hebben meegemaakt, is dit eindelijk een positieve uitspraak voor de werknemers”, zegt Frans Strolenberg van CNV Vakmensen. “Het scheelt de mensen netto al gauw tussen 50 en 120 euro per maand. Wij zijn zeer tevreden met deze uitspraak.”

Langdurige actie

De 33 werknemers van Prins Dokkum voerden in 2013 en 2014 langdurig actie tegen de sluiting van de goedlopende fabriek, en de verhuizing naar Polen. Zij kregen daarbij steun van de vakbonden en ook veel sympathie van het publiek en de lokale politiek. Uiteindelijk ging de sluiting toch door: de fabriek werd ontmanteld, de machines gingen naar Polen en de werknemers stonden met een bescheiden sociaal plan op straat.

Verbazing over herberekening door UWV

De werknemers kregen vervolgens een WW-uitkering. Maar groot was de verbazing toen het UWV maanden later met een herberekening kwam, waarbij de WW-uitkering een stuk lager uitviel. Strolenberg legt uit: “Het UWV gaat bij de berekening van de WW-uitkering uit van het loon over de laatste twaalf maanden. Wat had het UWV nu gedaan? Alle dagen waarop de werknemers actie hadden gevoerd – in totaal 14 volle dagen – telden opeens niet mee. Want ze hadden over die dagen geen loon gekregen. Weliswaar kregen ze van ons een stakingsuitkering, maar daar hield het UWV geen rekening mee. Daarmee werd het jaarloon, en dus ook de WW-uitkering, een heel stuk lager. Dat viel de mensen rauw op het dak.”

Bezwaar

CNV Vakmensen maakte daar bezwaar tegen en spande een procedure aan. “Wij vonden dat de handelwijze van het UWV niet door de beugel kon. Het UWV wíst dat de werknemers langdurig actie hadden gevoerd – de hele wereld wist het. Ze deden nu net of ze daar pas later achter kwamen, waardoor een nieuwe berekening nodig was.”

In strijd met rechtszekerheidsbeginsel

De meervoudige kamer van de rechtbank in Groningen oordeelt nu dat het UWV hiermee fout zit. Strolenberg: “Letterlijk zegt de rechtbank dat een verlaging van het dagloon – en daarmee een herziening van de uitkering – met terugwerkende kracht in strijd is met het rechtszekerheidsbeginsel. Met andere woorden: de werknemers moesten erop kunnen vertrouwen dat de eerste beslissing van het UWV niet later alsnog zou worden teruggedraaid.”

Aanpassen

De uitspraak betekent dat het UWV de WW-uitkering met terugwerkende kracht, vanaf begin 2014, moet aanpassen. Voor de werknemers betekent dit een netto nabetaling van minimaal 900 tot zelfs 2.000 euro. Plus een verhoging van de maandelijkse WW-uitkering voor de oud-werknemers, van wie volgens Strolenberg inmiddels “slechts een handjevol” weer een nieuwe baan heeft gevonden.

Gevolgen van de uitspraak

De uitspraak betekent overigens niet dat het UWV stakingsdagen voortaan automatisch meetelt bij de berekening van het dagloon, zoals CNV Vakmensen eerder heeft bepleit in een brief aan de Tweede Kamer. “Het zal dus per situatie verschillen”, zegt Strolenberg. “Maar deze uitspraak sterkt ons natuurlijk wel, ook voor mogelijke zaken in de toekomst.”

Lees ook: Verwarring over uitspraak Prins Dokkum >

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid