Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Overleg over cao motorvoertuigen en tweewielers

Op 26 mei 2016 ga ik namens de leden van CNV Vakmensen weer formeel praten met de delegatie van de Bovag-werkgevers over de cao en bekijken of ook in de Motorvoertuigen- en Tweewielers het mogelijk is een goede cao af te sluiten.

Ik denk dat het spannend gaat worden. In een cao worden diverse zaken collectief geregeld. Vanaf 1 november 2014 is er geen cao. Direct na de onderhandelingen komen we met informatie over de stand van zaken.

Stand van zaken verkenning
De Bovag heeft ons gevraagd om verkennende gesprekken over de cao te voeren. Want als het PMT de rechtszaak wint, dan gaat dat de werkgevers namelijk geld kosten. In dat geval moeten ze met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2014 de nieuwe premieverdeling hanteren. Dat levert je gemiddeld 1,55% inkomensverbetering per jaar op. Nog langer geen cao MVT, dat willen we helemaal niet. Dus zijn we gaan verkennen met als uitgangspunt dat de nieuwe premieverdeling onderdeel zou moeten zijn van de loonafspraken in de nieuwe cao.
Maar het resultaat is niet hoopvol. We zijn het op bepaalde punten wel bijna eens, bijvoorbeeld over de inzet voor de WW, een vierdaagse werkweek en loopbaanontwikkeling. Maar de belangrijkste breekpunten liggen nog keihard op tafel: de Bovag-werkgevers willen verruiming van het dagvenster van 06.00 uur tot 20.00 uur (nu is dat van 06.00 uur tot 18.00 uur). Ook wil de Bovag af van de zaterdagtoeslag.
Ze gebruiken daarbij steeds het argument dat je het garagebedrijf moet vergelijken met een supermarkt: de supermarkt verkoopt producten en het garagebedrijf “verkoopt” (brug)uren aan de klant en auto’s. Ik vind dat tekort doen aan de (technische) vakmensen in de bedrijven. Ik vergelijk het liever met het installatiebedrijf waar service en kwaliteit dienstverlening voorop staat. Dat statement wordt ook aan de klant overgebracht.

De cao-commissie van CNV Vakmensen heeft zich tot op heden op het standpunt gesteld dat het in het garagebedrijf gaat om techniek, service en contact met de klant. Dit zal op een kwalitatieve manier moeten gebeuren. En dat vakmensen recht hebben op een fatsoenlijke loonsverhoging. De uitspraak rechter pensioenpremie verschoven naar juni 2016
De uitspraak in de zaak over de pensioenpremieverdeling tussen PMT en BOVAG is uitgesteld. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden per brief laten weten. De uitspraak zou dinsdag 17 mei zijn. De uitspraak vindt nu waarschijnlijk op 7 juni aanstaande plaats. Het gerechtshof geeft geen reden voor het uitstel. Ik vind het vervelend dat de zaak is uitgesteld, omdat het invloed heeft op het cao-overleg. De leden en werknemers blijven nu nog langer in onzekerheid. Wel zullen de bedrijven reserveringen voor de premiebetalingen moeten aanhouden. Het gaat om gemiddeld 35/40 euro netto per maand per werknemer.

Doe je mee in de cao-commissie Motorvoertuigen-Tweewielerbedrijven?
Doe mee in de cao-commissie en wordt kaderlid of contactpersoon. In de cao-commissie bespreken we namens de leden de stand van zaken van het cao-overleg. En hoe we naar de Bovag moeten reageren. Het zou leuk en erg goed zijn als je mee wilt doen. Geef je op door een mailtje te sturen aan m.hietkamp@cnvvakmensen.nl

CNV Vakmensen
Marco Hietkamp, sectorbestuurder
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid