Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Nieuwe cao: uitbalanceren of uitlijnen? STEM!

Hierbij de nieuwsbrief over het behaalde cao resultaat en de mogelijkheid om uw stem uit te brengen. Maak vooral gebruik van deze mogelijkheid! Als bijlage stuur ik u het hele ondehandelingsresultaat.

De wielen van de auto uitbalanceren of de auto uitlijnen? Het wordt vaak door elkaar gebruikt. Het balanceren van de wielen is alleen het in balans brengen van de velg en band. Bij het uitlijnen wordt gecontroleerd of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten verstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste afstelgegevens in de juiste positie te plaatsen. Deze positie wordt vanaf verschillende richtingen bijgesteld. Samen moeten ze er voor zorgen dat de wielen op de juiste manier onder de auto staan. Zo is het ook met dit cao-akkoord. Alle verschillende partijen hebben hun inbreng, daardoor wordt de cao bijgesteld. De cao moeten kunnen rekenen op een goed draagvlak en op de juiste manier in de praktijk wordt gehanteerd door de vakmensen.

In oktober 2014 zijn de onderhandelingen op niets uitgelopen omdat de Bovag met een waslijst kwam aan verslechteringsvoorstellen. Bovendien wilden de werkgevers de nieuwe verdeling van de pensioenpremies door het pensioenfonds PMT niet accepteren. Het zat ons – om het zacht uit te drukken – hoog. Het heeft geleid tot een cao-loze periode van ruim anderhalf jaar voor werkgevers en werknemers.

Vakmensen zijn het belangrijkste kapitaal van een bedrijf. Reden genoeg dus om goed voor ze te zorgen. De  cao is daarin een belangrijk middel. En dat allerlei juridische procedures niet leiden tot de duidelijkheid inzake de pensioenpremies. Tot dat inzicht kwamen ook de Bovag- werkgevers.

In juni 2016 is het cao-overleg hervat. Overleg tussen vakbonden en de werkgeversvakbond hebben na inspannende onderhandelingen uiteindelijk nu wel tot een akkoord geleid.

Veel werknemers zien in dat het hebben van een cao zorgt voor goede afspraken en voor duidelijkheid. Alle voorwaarden en afspraken staan in het cao-boekje. Zoals werktijden, loondoorbetalingen bij ziekte, pensioen, aantal vakantiedagen. De cao verlost je ook van tijdrovende en moeilijke salarisonderhandelingen met je eigen werkgever. Dat doen wij door en voor de leden van CNV Vakmensen in de Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijven. Genoeg redenen om lid te zijn of te worden van CNV Vakmensen.

Creativiteit en vastberadenheid maken het verschil
Een betrokken, vastberaden en verenigde groep vakmensen in de verschillende bedrijven die samen CNV Vakmensen vormen en belangrijke steun krijgt vanuit de omgeving, vormt een kracht die moeilijk te stoppen is. De kaderleden van CNV Vakmensen hebben door het creatief zoeken naar oplossingen gecombineerd met vastberadenheid om inhoud te geven aan de belangen van vakmensen, succesvol invulling gegeven aan het cao-akkoord.

Een cao-akkoord dat door de kaderleden in de CAO-Commissie Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijven (MVT) als positief wordt gewaardeerd. We leggen het bereikte principeakkoord dan ook positief aan u voor. De woorden van Mo Bouljhir “ik ben positief over dit behaalde resultaat”.

Breng uw stem hier uit

De onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen,

Marco Hietkamp, landelijk bestuurder,
Mo Bouljhir, vrijwillig voorzitter CAO Commissie MVT
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid