Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Metaalbedrijf wil nabetaling aan Polen ontlopen

Het metaalbedrijf uit Limburg, dat ruim 100.000 euro (bruto) schuldig is aan vijf Poolse werknemers, is failliet. Het bedrijf heeft vorige week zelf faillissement aangevraagd. "Schandalig", vindt Henry Stroek van CNV Vakmensen. "Eerst jarenlang misbruik maken van werknemers en vervolgens de stekker eruit trekken."

Het gaat om metaalbedrijf Atent Hekwerken uit Venlo (ongeveer 25 werknemers). Het bedrijf is onlangs door de Rechtbank Limburg veroordeeld tot een nabetaling van ruim 100.000 euro (bruto) aan achterstallig salaris aan vijf Poolse werknemers. De Polen waren jarenlang te laag ingeschaald, maakten lange dagen en kregen een vast salaris, zonder overwerkvergoeding.  

Faillissement  

"De uitspraak van de rechtbank was duidelijk", zegt Stroek. "Maar het bedrijf kwam niet met het geld over de brug. Wij hebben er een deurwaarder op gezet. Nu blijkt dat er intussen in het geniep is gewerkt aan een faillissement, om zo de uitspraak van de rechtbank te ontlopen. Schandalig hoe hier met werknemers wordt gesold. De eigenaar heeft nog niet eens de moeite genomen om het personeel zelf te informeren."  

Stroek heeft vandaag contact gehad met de curator, mr. Muijres uit Venlo. De curator is inmiddels met een aantal partijen in onderhandeling over een doorstart. Stroek: "Ik heb hem gevraagd om een gedegen onderzoek te doen naar dit faillissement, omdat de werkwijze van de eigenaar er wel heel duidelijk bovenop ligt."  

CNV Vakmensen brengt het vonnis van de Rechtbank Limburg in in de boedel van het faillissement. Stroek: "Op die manier proberen we voor onze Poolse leden nog iets binnen te halen. We onderzoeken tegelijkertijd de mogelijkheden of we de bestuurders aansprakelijk kunnen stellen."   

Bestuursverbod  

Volgens Stroek is het faillissement bij uitstek een voorbeeld waarbij een ondernemer gedurende een aantal jaren een bestuursverbod zou moeten krijgen. "Het wetsvoorstel dat minister Opstelten vorige week heeft ingediend, zou naar mijn idee ook van toepassing moeten zijn op dit type bestuurders. Als je de cao jarenlang willens en wetens ontduikt, daarvoor door de rechter op je vingers wordt getikt en vervolgens de stekker eruit trekt en mensen op straat zet, verdien je de naam ondernemer niet."  

Enquête onder leden: cao-afspraken worden vaak niet goed nageleefd  

De zaak rond Atent Hekwerken past - helaas - in het beeld dat onlangs naar voren kwam uit een enquête onder leden van CNV Vakmensen. Daarin gaf meer dan 35 procent van de leden aan dat in hun bedrijf de cao-afspraken niet of onvoldoende worden nageleefd. De bond spoort werknemers aan om dit meteen te melden.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid