Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Metaalbedrijf moet 5 Polen ruim een ton nabetalen

Een metaalbedrijf uit Limburg moet in totaal ruim 100.000 euro (bruto) aan achterstallig loon betalen aan vijf Poolse werknemers. Dat heeft de Rechtbank Limburg besloten in een rechtszaak die is aangespannen door CNV Vakmensen.

De zaak kwam in 2010 aan het licht, toen Poolse werknemers zich met vragen over hun loonstrook meldden bij Henry Stroek, bestuurder van CNV Vakmensen. "Het was voor ons al snel duidelijk dat zij ernstig werden onderbetaald. De werknemers waren te laag ingeschaald, maakten lange dagen en kregen een vast salaris, zonder overwerkvergoeding. We hebben natuurlijk contact opgenomen met de werkgever, en kregen als botte reactie dat ze, als ze hun loon niet voldoende vonden, 'maar onder een brug in Warschau moesten gaan slapen'."  

Voor de rechter  

CNV Vakmensen heeft geprobeerd met de werkgever tot een oplossing te komen. "Maar we kwamen er niet uit", zegt Stroek. "De werkgever wilde uiteindelijk schikken, maar dat zou er dan op neerkomen dat de werknemers maar 20 procent vergoed zouden krijgen. Daar gingen we uiteraard niet mee akkoord."  

In januari 2013 kwam de zaak voor de rechter. De Poolse werknemers waren op dat moment nog steeds in dienst van het bedrijf. "Ze zijn onderbetaald tot eind 2011. De bedragen liepen intussen behoorlijk op", zegt Stroek.    

Na lang wachten is er nu dan eindelijk duidelijkheid voor de vijf Poolse werknemers. Stroek: "We zijn volledig in het gelijk gesteld. De rechtbank heeft alle loonvorderingen toegewezen, met daarbij de wettelijke verhoging en de wettelijke rente. Alles bij elkaar bruto ruim 100.000 euro. Het vonnis is volstrekt helder, maar tot nu toe heeft het bedrijf niet betaald. Onze deurwaarder is daar nu mee bezig."  

Signaal  

Volgens Stroek is de rechtszaak een "belangrijk signaal voor de werkgevers". "We pakken dit soort misstanden hard aan, we willen in Nederland gewoon geen oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden. De werkgevers zijn dat trouwens met ons eens; in de nieuwe cao metaaltechniek hebben we hier vorige maand een duidelijke afspraak over gemaakt. Daar moeten we elkaar aan houden."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid