Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Metaal-manifestaties in Zoetermeer en Noord-Nederland

Vanuit het hele land komen metaalwerkers vrijdag 21 juni naar Zoetermeer, om de werkgevers aan te sporen om haast te maken met een goede cao. Het gaat om twee grote metaal-cao's, waarbij de onderhandelingen over een nieuwe cao vast zitten (cao metalektro: 150.000 werknemers, cao metaaltechniek: 330.000 werknemers). Diezelfde dag zijn er in het noorden van het land (Friesland, Groningen, Drenthe) werkonderbrekingen en manifestaties bij een aantal grote metalektro-bedrijven.

CNV Vakmensen heeft de werkgevers in de metalektro en de metaaltechniek een ultimatum gestuurd, dat donderdag 20 juni afloopt (respectievelijk om 12.00 uur en om 19.00 uur). "Als we geen reactie krijgen, gaan we direct na de zomer het actietraject in", stellen CNV-onderhandelaars Peter de Jong (metalektro) en Marco Hietkamp (metaaltechniek). "De manifestaties op vrijdag gaan sowieso door. De werknemers verdienen een goede cao, met aandacht voor vakmanschap en ontwikkeling én een acceptabele loonsverhoging. De werkgevers moeten nu stoppen met tijdrekken en zich realiseren dat het ons ernst is. Niemand zit te wachten op acties in twee van de grootste sectoren van ons land."

Metalektro

De onderhandelingen over een nieuwe cao metalektro werden op 28 mei afgebroken, nadat werkgeversorganisatie FME-CWM na vier onderhandelingsrondes een teleurstellend cao-bod op tafel had gelegd. De CNV-kaderleden hebben dit bod unaniem afgewezen. CNV Vakmensen wil een goede metalektro-cao, met meer aandacht voor scholing, ontwikkeling, werkzekerheid en het behoud van vakmanschap. En een loonsverhoging van 2,5 procent per 1 juli 2013. De werkgevers daarentegen lijken er vooral op uit om bestaande arbeidsvoorwaarden te verslechteren, en de invloed van vakbonden op bedrijfsniveau terug te dringen.  

Metaaltechniek

De cao metaaltechniek is al per 1 mei verlopen. Zeven onderhandelingsrondes hebben nog geen nieuwe cao opgeleverd. CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao meer waardering voor behoud van vakmanschap, bijvoorbeeld door afspraken te maken over voldoende leer- en werkplekken, opleidingen, duurzame inzetbaarheid en een acceptabele loonsverhoging.  

Vrijdag 21 juni: manifestatie in Zoetermeer

De manifestatie in Zoetermeer start om 10.30 uur, bij het gebouw van UNETO-VNI (werkgevers metaaltechniek, Bredewater 20). Rond 11.00 uur vertrekken de actievoerders richting FME-CWM (werkgevers metalektro, Boerhavelaan 40), waar de manifestatie wordt vervolgd met toespraken door vakbondsonderhandelaars.

Vrijdag 21 juni: acties in Noord-Nederland

Bij een groot aantal metalektro-bedrijven in Noord-Nederland zijn er manifestaties en wordt het werk een deel van de dag stilgelegd. Bijvoorbeeld bij Draka (Emmen, Delfzijl), Honeywell (Emmen), Aldel (Delfzijl), Shipdock (Harlingen), Fokker (Hoogeveen), Groningen Shipyard (Waterhuizen), Centraalstaal (Groningen).

Welke bus en waar? Bekijk hier het bussenplan >>

Lees meer over de manifestaties >>

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid