Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Metaal-actie in Rotterdam en Eindhoven

Metaal-werknemers uit de omgeving van Rotterdam en Eindhoven geven vandaag een duidelijk signaal aan de werkgevers. In het Maasgebouw in Rotterdam en het Beursgebouw in Eindhoven verzamelden zich vanmorgen in totaal ruim 2.000 stakers. "Dit is nog maar het begin, vanaf maandag beginnen we verspreid over het land met estafettestakingen", zeggen CNV-onderhandelaars Peter de Jong (metalektro) en Marco Hietkamp (metaaltechniek).

"De mensen zijn gemotiveerd, de sfeer is goed", merkt Peter de Jong, die in Eindhoven aanwezig is. In zijn speech deed hij een beroep op de solidariteit onder de metaalwerknemers (150.000 in de metalektro, 330.000 in de metaaltechniek). "Er zijn op dit moment ook werknemers die wel willen staken, maar dat niet kunnen omdat het op dit moment slecht gaat in het bedrijf. Wij staan hier ook voor hen. De verslechteringen moeten van tafel, we moeten juist investeren in de toekomst." Het leverde hem een staande ovatie op. Onder de actievoerders zijn werknemers van onder meer: DAF, Imtech, VDL Nedcar, Cofely, Croon, Koni, Damen en Nedstaal.  

Op slot  

Het cao-overleg in de metaal-sectoren zit al maanden op slot. CNV Vakmensen verzet zich tegen verslechteringen van de cao en wil graag kwalitatief goede cao's, waarin scholing, ontwikkeling en behoud van werk en vakmanschap centraal staan. De werkgevers koersen vooral aan op meer verslechteringen, meer flexibiliteit en een beperkte loonsverhoging.  

Metalektro (150.000 werknemers)

De cao metalektro is per 1 juli 2013 verlopen. CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao meer aandacht voor scholing, ontwikkeling van mensen, werkzekerheid, behoud van vakmanschap en zeggenschap over werktijden. De werkgevers daarentegen lijken er vooral op uit om de invloed van de vakbonden op bedrijfsniveau terug te dringen en bestaande arbeidsvoorwaarden te verslechteren. Bijvoorbeeld voor 55-plussers (zij moeten ook verplicht kunnen worden tot overwerk), voor BBL-leerlingen (geen baangarantie meer), voor werknemers met een beperking (zij lopen het risico op een lager salaris). CNV Vakmensen wil ook een loonsverhoging van 2,5 procent per 1 juli 2013.

Metaaltechniek (330.000 werknemers)  

De cao metaaltechniek is per 1 mei 2013 verlopen. CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao meer waardering voor behoud van vakmanschap, bijvoorbeeld door afspraken te maken over voldoende leer- en werkplekken, opleidingen, duurzame inzetbaarheid en een acceptabele loonsverhoging. De werkgevers willen de cao verslechteren, geen gelijk loon voor gelijk werk uitbetalen (aan ingeleende werknemers) en afschaffing van de leeftijdsdagen. Bovendien willen ze de werknemers eind 2014 een loonsverhoging van 1 procent geven. CNV Vakmensen vindt dat te laag gezien de inflatie en het feit dat de werknemers begin 2013 de laatste loonsverhoging hebben gekregen.

Meer informatie over het cao-overleg is te vinden op:

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid