Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Hoe staat het ervoor bij Imtech?

We proberen als vakbonden zoveel mogelijk duidelijkheid van de curatoren te krijgen over de stand van zaken bij Imtech Nederland. Die duidelijkheid krijgen wij mondjesmaat. Dat is natuurlijk niet goed. Veel werknemers wachten in spanning op wat hen te wachten staat.

Imtech Industry Services (IS)

Van de curator van Royal Imtech NV hebben wij vernomen dat voor IS surseance van betaling is aangevraagd. De bewindvoerders zijn Princen en Peters. Zij onderhandelen met bedrijven die IS willen kopen. Er zijn bedrijven geïnteresseerd, maar vooral in het werk. Naarmate het langer duurt voordat er een koper gevonden is, worden de kansen dat dit lukt steeds kleiner, volgens Princen. Wij maken ons dan ook behoorlijk zorgen over de werkgelegenheid van nog eens 900 werknemers bij IS. Als het daadwerkelijk tot een faillissement komt, dan proberen de curatoren een zogenaamde doorstart te laten maken met bedrijven die het werk graag willen. Die bedrijven kunnen ook een gedeelte van het personeel overnemen en hen een contract aanbieden. Maar de exacte informatie hierover hebben we niet.

Imtech Buildings (BS)

Het faillissement voor BS is 2 weken geleden verleend door de rechtbank. Dit was een harde klap voor de 1.200 werknemers bij dit onderdeel. Een aantal werknemers is inmiddels bij andere bedrijven aan het werk. Maar voor veel werknemers is dit niet het geval. Wij weten niet hoeveel werknemers, wie, waar en wanneer, er met een doorstart na faillissement zijn overgenomen. Wij proberen deze informatie bij de betrokken curator Hamm te achterhalen.

Onderzoek: plicht van curator

Voor wat betreft de oorzaak van alle ellende bij Imtech, vinden wij dat de curator verantwoordelijk is voor het instellen van een onderzoek, om daarmee de onderste steen boven te krijgen. Dat is ook zijn plicht. We zijn zeer benieuwd naar de uitkomsten hiervan. Maar dat zal nog wel enige tijd duren.

Vragen en antwoorden 

Veel werknemers hebben vragen over rechten en plichten bij faillissement. Wordt mijn loon wel doorbetaald, hoe zit het met overuren en vakantiedagen, waar moet ik op letten als ik een nieuw contract krijg voorgelegd, moet ik dat accepteren etc. Op onze site vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Hier staat informatie over faillissement en wat erbij komt kijken. Onze juristen zitten voor je klaar om alle vragen op juridisch vlak te beantwoorden. Misschien is het een korte telefonische vraag. Als er meer tijd nodig is, maken we een afspraak op locatie. Je kunt bellen naar 030 751 15 70 of mailen.

Hulp bij het zoeken naar ander werk!

Voor werknemers die hun baan verliezen organiseren wij samen met het scholingsfonds OTIB en het UWV-bijeenkomsten in het land. Als je hiervoor belangstelling hebt, kun je je opgeven voor een startbijeenkomst. In die bijeenkomst krijg je uitleg over diverse workshops die we organiseren, om de kans op ander werk te vergroten. Je kunt je opgeven via onze site. Informatie over plaats, datum en tijdstip van die startbijeenkomsten volgt na aanmelding.

Zodra er weer ontwikkelingen zijn, hoor je van ons.

Loes Bezemer-Videler
Bestuurder CNV Vakmensen
e-mail: l.bezemer@cnvvakmensen.nl

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid