Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Estafette-staking DAF Eindhoven 11 oktober 2013

Vakbonden gaan niet in op uitnodiging werkgevers metalektro. De estafette-stakingen in de metaal verplaatsen zich over het land.

De werknemers voeren actie voor een nieuwe cao metalektro (150.000 werknemers) en de cao metaaltechniek (330.000). Op dit moment zit er nog geen enkel schot in de vastgelopen onderhandelingen over deze twee metaal-cao's. CNV Vakmensen verzet zich tegen verslechteringen van de cao en wil graag kwalitatief goede cao's, waarin scholing, ontwikkeling en behoud van werk en vakmanschap centraal staan. De werkgevers koersen vooral aan op meer verslechteringen, meer flexibiliteit en een beperkte loonsverhoging. Metalektro: uitnodiging werkgevers afgewezen 
Een uitnodiging van de werkgevers in de metalektro om weer te gaan onderhandelen hebben de vakbonden deze week unaniem afgewezen. "Het lijkt mooi, zo’n uitnodiging", reageert Peter de Jong, onderhandelaar van CNV Vakmensen (metalektro). "Maar er is één groot probleem. De werkgevers gaan helemaal niet in op de eisen, die wij in ons ultimatum hebben gesteld. Het lijkt erop alsof de werkgevers weer helemaal bij nul willen beginnen. Dat kan natuurlijk niet. We hebben al vier keer met elkaar rond de tafel gezeten, tevergeefs. We hebben ledenraadplegingen gehouden, we hebben een ultimatum gesteld met daarin concrete onderwerpen voor een nieuwe cao. En daarvoor voeren we nu actie. Die hebben maar één doel: de werkgevers naar de onderhandelingstafel krijgen, om akkoord te gaan met onze voorwaarden voor een nieuwe cao. Maar voordat het zover is, zullen de werkgevers eerst op de inhoud moeten reageren." 

Stakingsactie vrijdag 11 oktober 2013
Inschrijven als staker:
De Ronde
Tongelresestraat 146 te Eindhoven
10.30 uur - 12.00 uur 

Metalektro (150.000 werknemers) 
De cao metalektro is per 1 juli 2013 verlopen. CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao meer aandacht voor scholing, ontwikkeling van mensen, werkzekerheid, behoud van vakmanschap en zeggenschap over werktijden. De werkgevers daarentegen lijken er vooral op uit om de invloed van de vakbonden op bedrijfsniveau terug te dringen en bestaande arbeidsvoorwaarden te verslechteren. Bijvoorbeeld voor 55-plussers (zij moeten ook verplicht kunnen worden tot overwerk), voor BBL-leerlingen (geen baangarantie meer), voor werknemers met een beperking (zij lopen het risico op een lager salaris). Ook willen de werkgevers het hoger personeel uitsluiten van de cao. CNV Vakmensen wil een loonsverhoging van 2,5 procent per 1 juli 2013. Meer informatie over het cao-overleg is te vinden op:
www.mijnpuntis.nl (metalektro) Voor meer informatie
Arjan Huizinga, bestuurder CNV Vakmensen tel: 06 5160 2032
Ron Smeets, bestuurder CNV Vakmensen tel: 06 5111 5594

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid