Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

UWV wijst ontslagaanvragen Engie af

Het UWV wijst de ontslagaanvragen Engie af. Na een maandenlange strijd is er nu gerechtigdheid. Hoe gaat het nu verder?

Engie kondigde in december 2015 een ontslagronde aan vanwege teruglopende activiteiten op de olie- en gasmarkt. 120 mensen zouden de dupe worden van de reorganisatieplannen, waaronder 65 ontslagen. Vanaf februari 2016 werd er maar liefst tien keer gestaakt van Nederland naar Parijs voor een beter sociaal plan. Dit leverde uiteindelijk tussen de €30.000 en €50.000 aan keiharde euro’s op. Maar jullie bleven strijden voor rechtvaardigheid. En met succes!

CNV- en FNV-leden komen massaal in verweer

Toen de UWV-procedure ging lopen, hebben vakbonden hun leden opgeroepen om in verweer te komen. En dat deden velen van jullie. Wekenlang hebben we ons bezig gehouden met het UWV-verweer. Dat deden we samen maar ook individueel. Op 7 juli 2016 kwam het verlossende woord: het UWV wijst alle ontslagaanvragen af. We willen complimenten geven aan iedereen die aan het verweer heeft bijgedragen.

Reden afwijzing

De voornaamste reden van de afwijzing van het UWV is dat Engie structureel nog ruim 150 uitzendkrachten in dienst heeft op functies die door de aangezegde werknemers werden gedaan. Daarmee heeft Engie dus onvoldoende aangetoond dat er herplaatsingsmogelijkheden zijn voor de mensen waarvan ze afscheid wilde nemen. De uitzendkrachten werken op structurele plaatsen en niet alleen tijdens ‘piek’ en ‘ziek’.

Blij met de uitspraak

We zijn bijzonder blij met de uitspraak van het UWV. Vanaf het begin van de reorganisatievoornemens hadden jullie al sterke vermoedens dat het werk van de 65 werknemers niet was weggevallen, maar werd overgenomen door flexibel personeel. Met deze uitspraak is dit nu aangetoond.

Besparing op loonkosten en afwentelen bedrijfsrisico

De reorganisatie bleek enkel en alleen te gaan om een besparing op loonkosten en om het bedrijfsrisico af te wentelen op het personeel. Het wordt tijd dat de menselijke maat weer terugkomt bij Engie en dat ze leert van deze reorganisatie.

Hoe nu verder?

Het UWV heeft geoordeeld dat de arbeidsovereenkomsten van de collega’s, die vanaf 4 april 2016 al thuis zitten, niet kunnen eindigen. Dit betekent dat hun werk niet is komen te vervallen, maar op hen wacht. We gaan met de leden die onder de UWV-procedure vallen, een aparte bijeenkomst beleggen om na te gaan wat deze uitspraak voor hen betekent.

Succes vier je samen

Wij nodigen jou en je partner uit voor een aantal ledenbijeenkomsten op 14 en 19 juli. Laat je bijpraten, zodat je goed geïnformeerd bent. En uiteraard gaan we de uitkomst op een speciale manier samen vieren. De uitnodiging voor de ledenbijeenkomsten vind je rechts op deze pagina onder 'Downloads'.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid