Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Eindelijk zicht op sociaal plan Berg Toys

De werknemers bij skelterbouwer Berg Toys in Wekerom hebben er lang op moeten wachten - bijna acht maanden - maar een sociaal plan is nu toch eindelijk in zicht. "De directie van Berg Toys komt de werknemers tegemoet", zegt onderhandelaar Gerard van Dijk van CNV Vakmensen. "We hebben een aantal toezeggingen gekregen, waarover wij tevreden zijn. Dat betekent dat we de acties opschorten en morgen formeel met de directie om de tafel gaan om alles op papier te zetten."

De Wekeromse vestiging van de skelterfabrikant gaat dicht; de productie verhuist naar Azië. Dat betekent dat 35 vaste werknemers en 20 uitzendkrachten hun baan kwijtraken. De directie van Berg Toys hield lang vol dat er geen geld was voor een sociaal plan. "Dat was onzin", zegt Van Dijk. "Het geld is er wel, Berg Toys is een winstgevend bedrijf. Het ontbrak vooral aan de bereidheid om voor een goed vangnet te zorgen. Het is jammer dat de werknemers er zo hard voor hebben moeten knokken. Dat was niet nodig geweest als de directie meteen haar verantwoordelijkheid had genomen en de werknemers niet zo lang in onzekerheid had gelaten. Gelukkig ziet de directie dat nu ook in. Dat is positief. We zijn blij met de toezeggingen."

Sociaal plan

Het sociaal plan houdt in dat de werknemers een ontslagvergoeding krijgen die vrijwel op het niveau ligt waarom CNV Vakmensen had gevraagd (factor 0,85 van de kantonrechtersformule). Verder is er een individueel budget voor outplacement (3.500 euro) en scholing (1.500 euro). Van Dijk: "Berg Toys heeft ook de garantie gegeven dat de fabriek tot eind dit jaar open blijft. Dat is goed nieuws, na de voortdurende dreigementen om de fabriek eerder te sluiten. Het geeft de werknemers tenminste wat tijd om een andere baan te zoeken. Dat valt natuurlijk in deze tijd niet mee."

Overleg

Van Dijk heeft morgen overleg met de directie. "Ik heb er alle vertrouwen in dat er aan het eind van de dag iets goeds op tafel ligt."  

Bij Berg Toys, met een hoofdkantoor in Ede, werken in totaal 110 mensen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid