Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Duurzaamheid, vitaliteit en ontwikkeling in akkoord metaaltechniek

Marco Hietkamp, onderhandelaar voor de cao-metaaltechniek namens CNV Vakmensen is blij met het bereikte cao-akkoord in de metaaltechniek: ''Dankzij de inzet van veel leden en vrijwilligers is er - na weken actievoeren - een kwalitatief goede cao resultaat bereikt. Afspraken over duurzame inzetbaarheid van mensen, werk en ontwikkeling van mensen naast een redelijke loonsverhoging, waren vanaf het begin speerpunten voor CNV Vakmensen."

Het bereikte akkoord bevat een cao van 22 maanden, van 1 mei 2013 tot 28 februari 2015. Werknemers krijgen voordeel uit het overgangsrecht VPL (vroegpensioen).Omdat werkgevers de premie gaan betalen, gaan werknemers er gemiddeld 2 procent op vooruit. Per 1 oktober 2014 krijgen werknemers er nog eens 1,5 procent bij. De totale inkomensverbetering bedraagt gemiddeld 3,5 procent.

In het aankomende sectorplan wordt onder andere aandacht gegeven aan de instroom en het kunnen doorstromen van jongeren in de sector. Daarnaast komen daarin afspraken te staan om werknemers gezond hun pensioen te laten bereiken en over het behoud van vakmensen in de sector.

Met het oog op duurzame inzetbaarheid worden afspraken gemaakt over de inzet van reïntegratie en loopbaancoaches en wordt onderzocht welke invulling kan worden gegeven aan een volgende fase van het project 'Allesdraaitomjij'.

Ten aanzien van maatschappelijk verantwoord ondernemen worden middelen vrijgemaakt om initiatieven in de branche te ontplooien.

Met het oog op duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers, blijven de bestaande afspraken in de cao overeind. Cao-partijen zetten zich ervoor in dat extra vrije dagen voor deze groep ook gebruikt worden. Daarnaast wordt onderzocht of het inroosteren van een vierdaagse werkweek voor oudere werknemers mogelijk kan worden gemaakt.

Volgens CNV bestuurder Marco Hietkamp is hiermee "een zeer aanvaardbaar" resultaat bereikt. "De afspraken zijn vooral kwalitatief van aard en gaan over onderwerpen die sterk leven op de werkvloer en bij onze (kader)leden.''

Het bereikte resultaat (voor ruim 300.000 werknemers in bijna dertigduizend bedrijven) wordt komende week door CNV Vakmensen aan de achterban voorgelegd. Onder andere via www.onzecao.nl kunnen ook niet-leden meepraten over het bereikte cao-akkoord.

Wat vind jij van het cao-akkoord? >>

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid