Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

CNV Vakmensen doet voorstel vernieuwing cao Metaal en Techniek

CNV Vakmensen heeft voorstellen gedaan aan de werkgevers in de Metaal en Techniek om de huidige cao te vernieuwen. Voor de 300.000 werknemers in de sector pleit CNV Vakmensen voor een individueel scholingsbudget, flexibele arbeidstijden en meer zeggenschap voor de werknemer.

"Wij willen maatwerk kunnen leveren voor iedereen werkzaam in de sector, jong en oud. Vernieuwende werkgevers dienen vakmensen centraal te stellen voor vakopleiding, veerkracht en vitaliteit. In de vernieuwingsvoorstellen van CNV Vakmensen betekent dit een scholingsbudget dat een werknemer naar eigen inzicht kan inzetten. Maar ook willen wij werknemers in de gelegenheid stellen om werk en privé op elkaar af te stemmen. Bijvoorbeeld door nieuwe dienstroosters te ontwikkelen om een vierdaagse werkweek met behoud van loon en pensioen mogelijk te maken", aldus CNV Vakmensen-onderhandelaar Marco Hietkamp.

Flexibele arbeidstijden

Werknemers in de Metaal en Techniek hebben nu geen persoonlijke zeggenschap over hun dienstrooster en de huidige cao biedt geen mogelijkheid tot een vierdaagse werkweek en flexibele arbeidstijden. Met de vernieuwingsvoorstellen wordt het mogelijk voor een werknemer om, zonder loon en pensioen in te leveren, één dag in de week bijvoorbeeld de verzorging voor een kind of ouder op zich nemen. CNV Vakmensen stelt ook voor werknemers meer zeggenschap over de begin- en eindtijd van de werkdag te geven. 'Een uurtje vroeger of later maakt vaak een wereld van verschil. Anno 2015 kun je mensen dat recht echt niet meer ontzeggen', aldus Hietkamp.

Scholing in Looneis

In de voorstellen van CNV Vakmensen wordt een looneis van drie procent gesteld. 0,5 procent van deze looneis wordt in de voorstellen voor iedere werknemer uitgekeerd de vorm van een individueel scholingsbudget. Dit budget is het eigendom van de werknemer en de werknemer heeft de mogelijkheid het budget mee te nemen naar een volgende werknemer. Hietkamp: "De tijd dat je na het doorlopen van een beroepsopleiding veertig jaar hetzelfde werk kan doen is voorbij. Door ICT, robotisering en andere innovaties verandert de rol van de werknemer sterk in de Metaal en Techniek. Wij vinden het rechtvaardig dat werknemers in deze sector de middelen krijgen om zich hier op voor te bereiden". 
 
De eerste onderhandelingen voor de cao Metaal en Techniek beginnen op 21 januari a.s.

Mis niets van de cao-onderhandelingen Metaal en Techniek >

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid