Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

CNV wint rechtszaak voor terugbetaling studiekosten

Een CNV-lid, werkzaam in de metaal en techniekbranche, hoeft toch geen € 2.000 studiekosten terug te betalen aan zijn werkgever. Dat heeft de kantonrechter deze week besloten. CNV Vakmensen toonde aan dat de regeling voor het terugbetalen van de studiekosten in strijd was met de cao Metaal en Techniek.

Studiekosten terugbetalen na uitdiensttreding 

De werknemer in kwestie trad in 2011 als leerling in dienst en sloot een arbeidsovereenkomst met daarin een studiekostenbeding. Werknemer en werkgever spraken het volgende af: treedt de werknemer tijdens de opleiding uit dienst, dan moet hij 100% van de studiekosten terugbetalen.  Bij uitdiensttreding binnen een halfjaar na het behalen van het diploma moet hij 75% terugbetalen, tussen een halfjaar en twee jaar: 50% en na twee jaar: 25% van de kosten. De hoogste rechter in Nederland, de Hoge Raad, heeft ooit bepaald dat een terugbetalingsregeling over studiekosten geldig is als – eenvoudig gezegd – de terug te betalen studiekosten in de loop der tijd afnemen. De reden hiervoor is dat de werkgever na verloop van tijd langer heeft kunnen profiteren van de door de werknemer opgedane en toegepaste kennis.

In juli 2012 voltooide de werknemer zijn opleiding. De werknemer nam vervolgens per 1 april 2014 ontslag. Je zou zeggen: hij moet 50% van de studiekosten terugbetalen, gezien de werknemer zelf het dienstverband binnen twee jaar heeft beëindigd. En dan kom je uit op een bedrag van meer dan € 2.000. Een hoop geld voor een leerling. 

Contract in strijd met cao

Op het eerste oog lijkt er niets mis met het studiekostenbeding in de arbeidsovereenkomst. CNV Vakmensen heeft bij de kantonrechter aangegeven dat de toepasselijke cao, de cao Metaal en Techniek, een zogenaamde “minimum-cao” is. Dat betekent dat een werkgever nooit afspraken mag maken met de werknemer die nadeliger zijn dan de cao. In de cao staat dat de werkgever kan bedingen dat de werknemer tijdens de opleiding de arbeidsovereenkomst niet mag beëindigen en ook niet in het jaar na het examen. Doet de werknemer dat wel, dan kunnen er studiekosten verschuldigd zijn door de werknemer. Tussen juli 2012 en april 2014 zitten 21 maanden. De bepaling in de arbeidsovereenkomst is dus in strijd met de cao en dus hoeft de werknemer de studiekosten van meer dan € 2.000 niet terug te betalen. 

Deze zaak bewijst maar weer het nut om lid te zijn van een vakbond. Deze leerling zou anders waarschijnlijk de studiekosten van meer dan € 2.000 gewoon hebben moeten betalen

Ben je benieuwd naar het vonnis? Je kunt het 'Vonnis terugbetaling studiekosten' rechtsboven op deze pagina downloaden.

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid