Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

CNV Metaaltechniek wijst eindbod werkgevers af

In de nacht van donderdag 19 maart op vrijdag 20 maart 2015 is gebleken dat werkgevers op geen enkele manier opening hebben geboden om tot een inhoudelijk akkoord voor de nieuwe cao te komen.

CNV Vakmensen heeft gepoogd op belangrijke onderwerpen vernieuwing te realiseren. Ontwikkeling van vakmensen en duurzaam meedoen staan hierbij centraal. Werkgevers bieden op het gebied van duurzame inzetbaarheid enkel verslechteringen en geen alternatieven. We hebben sterk de indruk dat werkgevers hierin niet op één lijn zitten.De werkgevers hebben een eindbod op tafel gelegd wat volstrekt onvoldoende is om tot een akkoord te komen. De bonden hebben dit eindbod afgewezen. Dit is een zeer teleurstellend resultaat, temeer omdat wij veel geïnvesteerd hebben in het zoeken naar oplossingen. De werkgevers hebben in hun eindbod overduidelijk aangetoond de wensen van vakbonden niet serieus te nemen. Dit is voor ons onacceptabel.Hoofdpunten van het teleurstellend eindbod

Opleidingsbudget & Duurzame inzetbaarheid:

  • Ontwikkeling van vakmensen is in deze tijd essentieel, omdat een baan voor het leven eigenlijk niet bestaat! Daarbij is het belangrijk dat de werknemer zelf zeggenschap heeft over de te bewandelen weg op het gebied van zijn eigen ontwikkeling. CNV Vakmensen vindt dit een verantwoordelijkheid van de werknemer zelf en werkgever dient dit te ondersteunen met tijd en geld. Door een persoonlijk opleidingsbudget wordt deze zeggenschap van werknemers gerealiseerd. Werkgevers gaan hier niet op in en erkennen hiermee niet de zeggenschap van werknemers op dit vlak.
  • Op het gebied van duurzame inzetbaarheid wordt door werkgevers eenzijdige voorstellen geboden: een vierdaagse werkweek lijkt alleen mogelijk onder strikte voorwaarden van werkgever. Deeltijd pensioen wordt tevens mogelijk onder strikte voorwaarden, waarbij werkgever zichzelf het recht geeft om wegens zwaarwichtige bedrijfsbelangen de aanvraag af te wijzen. Op het gebied van seniorendagen is er sprake van een enorme verslechtering, waarbij werknemers een substantieel aantal

   seniorendagen verliezen. Dit is voor CNV Vakmensen een brug te ver. Mede doordat werkgevers geen enkel alternatief bieden en antwoord geven op duurzame inzetbaarheid.

Loon: Onze telleurstelling is versterkt door het loonbod dat door werkgevers in het eindbod is neergelegd: tot 1 oktober 2015 geen enkele loonsverhoging!

Reparatie WW: Werkgevers willen nog geen inhoudelijke afspraken maken over noodzakelijke voorzieningen in de WW (3e jaar), zoals in het sociaal akkoord is opgenomen.

Participatiewet: Mensen met een arbeidsbeperking verdienen in de Metaal Techniek maximaal het wettelijk minimum loon. Dit is volstrekt onvoldoende.Het is duidelijk dat een acceptabele cao in de Metaaltechniek niet tot stand kan komen zonder dat de werknemers hiervoor in actie gaan komen. CNV Vakmensen gaat in de bedrijven aan de slag met als doel om een acceptabele, vernieuwende cao voor de werknemers in de Metaaltechniek te bereiken. Wij beraden ons de komende tijd op vervolgstappen. Wij hebben je hulp daarbij hard nodig en rekenen op jouw steun!

De onderhandelingsdelegatie CNV Metaaltechniek.

Peter de Jong, landelijk bestuurder,

Loes Bezemer-Videler, bestuurder

Peter de Vries, vrijwillig kaderlid CAO Commissie

 

Blijf nu niet aan de kant staan. Doe mee, praat mee en word lid! Het gaat om jouw collectieve arbeidsovereenkomstOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid