Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

CNV-leden kiezen massaal voor acties bij Tata Steel

De leden van CNV Vakmensen gaan actievoeren bij metaalbedrijf Tata Steel (9.000 werknemers). Dat hebben ze vanmiddag unaniem besloten. "Tata Steel moet eerst een lange lijst met cao-verslechteringen van tafel halen. Eerder gaan we niet onderhandelen", zegt Peter Böeseken, bestuurder van CNV Vakmensen.

De opkomst bij de 2 ledenvergaderingen was "ruim boven verwachting", zegt Böeseken. "De mensen kiezen massaal voor actie. Ze vinden het ongehoord dat de directie de cao op meer dan tien onderdelen wil verslechteren, terwijl er nog niet eens een loonbod op tafel ligt. De werknemers moeten dus eerst van alles inleveren, en dan maar afwachten wat ze ervoor terugkrijgen. Dat gaat niet gebeuren. Die lijst met verslechteringen - zoals het inleveren van toeslagen, het verslechteren van de overwerkvergoeding, het verminderen van verlofrechten en maximale flexibiliteit van de werknemers voor het bedrijf - moet eerst van tafel. Daarna gaan we pas weer onderhandelen. Tot die tijd gaan we actievoeren, in de vorm van werkonderbrekingen en complete stakingen."

Voorstellen van CNV Vakmensen

CNV Vakmensen wil een eenjarige cao, met een loonsverhoging van 3 procent. Daarnaast is de ontwikkeling van werknemers een belangrijk thema. Böeseken: "Werknemers moeten meer verantwoordelijkheid krijgen voor hun eigen inzetbaarheid. Daar moeten ze dan ook de middelen voor hebben. Daarom pleiten wij - als uitbreiding op de bestaande scholingsmogelijkheden - voor een extra scholingsbudget van 1 procent van de loonsom." Het budget kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor coachingstrajecten (van jongeren door ouderen) en voortdurende bijscholing.  

CNV Vakmensen wil daarnaast investeringen in werkzekerheid en arbeidsparticipatie van ouderen, jongeren en Wajongers. Böeseken: "Wij stellen voor dat Tata Steel tien Wajongeren in dienst neemt en op die manier concreet bijdraagt aan de ambitie om banen te creëren voor jonggehandicapten."

Concrete voorbeelden uit de voorstellenbrief:

  • de mogelijkheid om in een rooster van 4 x 9 uur te werken
  • deeltijdwerk voorafgaand aan pensioen mogelijk maken
  • collegiaal ruilen in ploegendienst mogelijk maken en daarvoor een matchingbureau opzetten uitzendkrachten na twaalf maanden in dienst nemen
  • adv-dagen flexibeler kunnen inzetten, bijvoorbeeld om tijdelijk een vierdaagse werkweek te realiseren

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid