Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Cao-akkoord metalektro, acties voorbij

CNV Vakmensen heeft vanmiddag met werkgeversorganisatie FME-CWM een akkoord bereikt over een nieuwe cao metalektro (150.000 werknemers). "We zijn eruit, eindelijk", reageert cao-onderhandelaar Peter de Jong van CNV Vakmensen. "En met een goed resultaat, wat ons betreft. De werkgevers hebben de verslechteringen van tafel gehaald. We hebben elkaar gevonden in het besef dat we nu vooral willen investeren in opleidingen en in instroom, doorstroom en behoud van vakmensen. Ook de loonsverhoging past bij de omstandigheden in de branche."

Met het cao-akkoord komt een einde aan langdurige onrust in de metalektro. Na het afbreken van de onderhandelingen, half juni, begonnen op 20 september estafette-stakingen. De vakbonden hadden vorige week juist aangekondigd om de acties te gaan uitbreiden, omdat een reactie van de werkgevers steeds maar uitbleef. "Uiteindelijk kwamen de werkgevers toch over de brug", zegt De Jong. "Met het cao-akkoord komt ook een einde aan de acties."  

Investeren in werknemers  

De Jong is vooral positief over de nadruk die in het cao-akkoord ligt op het opleiden van en investeren in werknemers. "We hebben vakmensen nodig, nu al, maar zeker in de toekomst. Zeker in deze onzekere tijd is het goed om te beseffen dat goed opgeleide werknemers uiteindelijk het verschil maken. We willen in Nederland graag een sterke maakindustrie houden. Dat kan, maar dan moeten we echt investeren in vakmensen. Dat betekent: mensen opleiden, hen laten doorstromen maar functies waar vraag naar is én hen behouden voor de sector."  

Sectorplan

Vakbonden en werkgevers ontwikkelen zo snel mogelijk een sectorplan om dit te realiseren. Onderdeel daarvan zijn 'Servicepunten Techniek', die een belangrijke rol kunnen spelen om technici die hun baan (dreigen te) verliezen te helpen bij het vinden van ander werk. Het sectorplan voorziet ook in leerwerkplekken en stageplaatsen voor jongeren en de overdracht van kennis en ervaring van 'oud naar jong'.  

Duurzaam meedoen  

In het cao-akkoord bevestigen vakbonden en werkgevers het belang van duurzame inzetbaarheid van werknemers. "We willen graag dat werknemers gemotiveerd en fit aan het werk kunnen blijven. Daar hebben we de afgelopen jaren al goede ervaringen mee opgedaan. We gaan vooral inzetten op een flexibel opleidingsaanbod, een persoonlijke inzetbaarheidsscan en andere werkpatronen. Daarin past ook dat werknemers met een fulltime dienstverband vrije dagen en uren kunnen inzetten om een vierdaagse werkweek te realiseren."  

Ploegendienst

"We hebben wel een verschillende kijk op oudere werknemers die in ploegendienst werken", zegt De Jong. "Wij willen graag de belasting van oudere werknemers verminderen en hen vanaf 55 jaar niet meer verplichten tot ploegendienst. Zodat ze langer op een gezonde manier hun werk kunnen blijven doen. De werkgevers zien dat anders, daar zijn we nog niet uit. We hebben nu afgesproken dat een werkgroep hier eerst op gaat studeren."  

Schijnconstructies  

Vakbonden en werkgevers hebben ook afspraken gemaakt over het voorkomen van oneigenlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden. "Hetzelfde loon voor hetzelfde werk, dat is het uitgangspunt", zegt De Jong. "Werknemers mogen niet tegen elkaar worden uitgespeeld. Dat geldt nu voor de hele metaalsector, want ook in het cao-akkoord metaaltechniek is onlangs die afspraak gemaakt." 

Looptijd 22 maanden, loonsverhoging in totaal 4,2 procent  

De nieuwe cao heeft een looptijd van 22 maanden, van 1 juli 2013 tot 1 mei 2015. De lonen gaan in die periode met in totaal 4,2 procent omhoog, als volgt verdeeld:

  • 2,35 procent per 1 december 2013
  • 1,5 procent per 1 augustus 2014
  • 0,35 procent per 1 januari 2015

De werknemers tot 23 jaar kunnen bovendien rekenen op een loonsverhoging van nog eens 3 procent per 1 januari 2015.

CNV Vakmensen legt het akkoord de komende weken positief voor aan de leden.

Lees meer over het cao-overleg >>

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid