Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Ben ik vrij op Koningsdag en Bevrijdingsdag?

Koningsdag (27 april) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn officiële feestdagen in Nederland, maar het zijn niet automatisch vrije dagen. Of je vrij bent hangt af van de cao of je arbeidsovereenkomst.

Hieronder de afspraken over Koningsdag en Bevrijdingsdag in de volgende cao’s:

Cao Motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven (MVT)

Vanaf 1 november 2014 is er geen cao in de motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven. Voor leden van CNV Vakmensen als cao-partij is in het algemeen nawerking van de cao (*). Door de nawerking betekent het dat Koningsdag een officiële vrije feestdag is. Als je toch moet werken op deze dag, dan geldt een toeslag van 85%. Dit geldt ook voor Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag. Bevrijdingsdag is niet geregeld in de cao MVT. Wil je zelf een vrije dag op Bevrijdingsdag, dan kan dit afgeschreven worden van het vakantiedagensaldo.

Cao Metaaltechniek (MT)

Vanaf 1 maart 2015 is er geen cao in de Metaal en Techniek. Door de nawerking (*) van de cao geldt dat Koningsdag een officiële vrije feestdag is. Indien wordt gewerkt op deze feestdag, dan geldt een vergoeding van 1,12% van het maandsalaris (1,21% van het salaris per vierwekenperiode) per uur. Dit geldt ook voor Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag.

Over Bevrijdingsdag is in artikel 19 van de cao metaal en techniek afgesproken: alleen als 5 mei door de CAO partijen uitgeroepen is tot nationale feestdag, hoeft er geen arbeid verricht te worden. Als 5 mei dan valt op een dag waarop normaal gesproken gewerkt zou moeten worden, wordt deze dag als collectieve vrije dag aangewezen. Deze dag wordt dan afgeboekt van het saldo vakantiedagen van de werknemer (komt dus voor rekening van de werknemer). Mede vanwege het feit dat er geen cao is, is door cao-partijen 5 mei niet uitgeroepen tot nationale feestdag. Dat betekent dat je individueel vrij moet vragen, deze dag kan worden afgeschreven door je werkgever van het vakantiedagensaldo.

Cao Tankstations en wasbedrijven (TW)

Koningsdag en Bevrijdingsdag zijn in de cao Tankstations en Wasbedrijven officiële vrije feestdagen. Als je wel moet werken op deze dagen, dan geldt een toeslag van 25%. Dit geldt ook voor Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid