Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Behoud cao afspraken vorstverlet

"We hebben goede cao-afspraken gemaakt over vorstverlet in de metaal, daar moet de wetgeving nu niet doorheen fietsen", zegt Marco Hietkamp. De bestuurder van CNV Vakmensen heeft samen met andere vakbonden en werkgevers een brief gestuurd aan de Tweede Kamercommissie die een mogelijke wetswijziging behandelt.

In de cao's metaal en techniek staat dat werkgevers de WW-uitkering aanvullen tot 100 procent, als het werk stil ligt door vorst. De Tweede Kamer is nu bezig met een nieuw wetsvoorstel, die vooral ongunstig uitvalt voor kleinere bedrijven. Zij moeten dan vier weken het hoofd boven water zien te houden (en loon doorbetalen) als het werk stil ligt door vorst, voordat hun werknemers een tijdelijke WW-uitkering krijgen.

Hietkamp: "De economische omstandigheden zijn al niet ideaal. Als er nu een fikse winter aankomt kan dat grote consequenties hebben voor werknemers van kleine bedrijven. Zij worden dan de dupe en zitten straks werkloos thuis. Dat willen we ten allen tijde voorkomen. Daarom vragen we als werkgevers en vakbonden aan de politiek om onze cao-afspraken niet te overrulen door nieuwe wetgeving. Werkgelegenheid is in het belang van de werknemers, maar ook van de economie."

Lees meer >>

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid