Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

Accell Group krimpt en verplaatst fietsfabrieken

De Accell Group wil na de zomer een ingrijpende reorganisatie doorvoeren bij fietsfabrieken in Nederland. Daarbij gaan minimaal 50 banen verloren, vooral bij de Batavus-fabriek in Heerenveen. "Slecht nieuws voor de werkgelegenheid. De fietsverkopen in Nederland zijn dramatisch gedaald, daar zien we nu de gevolgen van", reageert Frans Strolenberg van CNV Vakmensen.

Bij Batavus in Heerenveen verdwijnen na de zomer 42 banen (van de ruim 300). Bij de Sparta-fabriek in Apeldoorn gaan 10 banen verloren (van ongeveer 200).

Volksverhuizing

Als die reorganisatie klaar is, komt er een grote volksverhuizing. Een groot deel van de Sparta-werknemers gaat van Apeldoorn naar de Batavus-fabriek in Heerenveen. De vrijgekomen ruimte in Apeldoorn wordt ingenomen door Juncker, dat nu met ongeveer 50 werknemers in Veenendaal is gehuisvest. Die vestiging gaat dus dicht. De vestiging van Koga Miyata in Heerenveen (ongeveer 90 werknemers) blijft bij deze operatie buiten schot.

Nog een reorganisatie

Volgens Strolenberg komt er na de verhuizing nog een reorganisatie bij Batavus en Sparta. "Die twee zitten straks op één locatie, je kunt je voorstellen dat er dan opnieuw wordt gesneden. Ik verwacht dat er dan nog meer banen gaan verdwijnen. Geen goed nieuws dus."

Sociaal plan

De medezeggenschapsraden moeten zich overigens nog uitspreken over nut en noodzaak van de reorganisatie. Strolenberg: "Ons doel is in ieder geval om de sociale gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Binnenkort gaan we met de Accell Group overleggen over een sociaal plan."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid