Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Metaaltechniek - Nieuws

2e cao-ronde Metaal en Techniek: verschil te groot voor een akkoord

Woensdag 27 maart is het cao overleg Metaal en Techniek hervat. De cao is er voor de vakmensen, er werken ongeveer 305.000 vakmensen bij ongeveer 27.500 werkgevers. Dat zijn grote getallen. Toch gaat de cao over jou, jou en jou! Over werktijden, over loonsverhoging, over werkzekerheid, vaktalent, over het langer kunnen doorwerken, werkoverleg en de leeftijdsdagen

Allemaal zaken die we in de cao vastleggen. En de cao is een minimum-cao: minder mag niet, méér mag wel. Ik vraag me af hoe het cao overleg bij jou in het bedrijf leeft. Of is het bij jouw collega’s een ‘ver van mijn bed show?’ Jij als bondslid draagt gelukkig bij tot het kunnen voeren van succesvolle onderhandelingen.

We zijn woensdag als onderhandelaars uit elkaar gegaan met cao-voorstellen die nogal ver uit elkaar liggen; In de vorige nieuwsbrief heb je kunnen lezen dat we erg van mening verschillen met de werkgeversvakbond FWT op het gebied van loon, het dagvenster, flexwerk, aandacht voor vaktalent en de leeftijdsdagen.

Wij hebben gezegd dat wij de werkgeversvoorstellen geen recht vinden doen aan de vakmensen. Dat ze te mager zijn en ronduit verslechteringen bevatten. Dit komt door de korte termijnblik en het ontbreken van een visie. Althans, wij kennen die niet.

Kennelijk willen de werkgevers niet tegemoet komen aan de vakmensen op de werkvloer. Terwijl CNV Metaaltechniek er veel aan wil doen om in de huidige economische omstandigheden een cao af te sluiten. Wij willen goede oplossingen voor de mensen in de bedrijfstak creëren omdat ze langer moeten doorwerken en dat ze gezond het pensioen kunnen behalen.Maar de werkgevers blijven gewoon te ver weg van een reëel cao-bod.

Gelukkig heeft de FWT aangegeven de volgende keer met aangepaste voorstellen te komen.

Volgens onderhandelaar Marco Hietkamp sturen de werkgevers door de huidige voorstellen aan op het uitkleden van de werknemer. “Ik vind dat we niet mee moeten werken om de werknemer als een kostenpost te zien. En als de verdiencapaciteit van de werknemer terugloopt de werknemer dan maar direct ontslag kan krijgen. Wij willen ons daar tegen verzetten”.

Lees verder in de nieuwsbrief

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid