Direct contact
030 - 75 11 007

Generatiepact Metaal en Techniek
Oog hebben voor duurzaam werken

Een instrument voor jong en oud

 • 60% werken, 80% salaris, 100% pensioenopbouw
 • 70% werken, 85% salaris, 100% pensioenopbouw
 • 80% werken, 90% salaris, 100% pensioenopbouw

Alles wat je moet weten over het

Elke werknemer van 62 jaar en ouder kan vanaf 1 januari 2018 gebruik maken van het Generatiepact Metaal en Techniek: eerder minder gaan werken met gedeeltelijk behoud van loon én tegen 100% pensioenopbouw. Tegelijkertijd maakt het Generatiepact ruimte voor het aannemen van nieuwe jongere werknemers.

Op deze pagina lees je wat het Generatiepact voor de Metaal en Techniek precies inhoudt en hoe je er gebruik van kunt maken.

Veelgestelde vragen over het Generatiepact Metaal en Techniek

 • Wat is een generatiepact?

  Een generatiepact regelt dat oudere werknemers minder kunnen gaan werken en daarvoor een gedeeltelijke financiële compensatie krijgen.

  Hierdoor ontstaat ruimte om jongere werknemers aan te nemen met een vast contract.

  Het Generatiepact is een regeling in het kader van duurzame inzetbaarheid, een belangrijk thema in de industrie. Er is niet één generatiepact en er is ook niet één set van regels voor een generatiepact. Zo heeft bijvoorbeeld Tata Steel andere regels dan de Metaal en Techniek.

 • Wat is het Generatiepact Metaal en Techniek?

  In de cao’s Metaal en Techniek 2017-2019 is een Generatiepact afgesproken.

  Het doel daarvan is:

  • duurzaam doorwerken van oudere werknemers bevorderen;
  • instroom van 2.000 FTE jongere werknemers om de vrijgevallen ruimte te herbezetten.

  De regeling gaat in per 1 januari 2018 en geldt vanaf 62 jaar, voor iedereen geboren vóór 1 juni 1957. Meedoen aan het Generatiepact is vrijwillig. Dat betekent dat jij er niet toe kunt worden gedwongen, maar ook dat jouw werkgever jouw verzoek om mee te doen aan het Generatiepact niet hoeft in te willigen.

  Er is keuze uit 3 varianten van het Generatiepact, waarbij steeds de helft van de inkomensachteruitgang gecompenseerd wordt. De 3 varianten zijn:

  1. 60% werken tegen 80% salaris en 100% pensioenopbouw;
  2. 70% werken tegen 85% salaris en 100% pensioenopbouw;
  3. 80% werken tegen 90% salaris en 100% pensioenopbouw.
 • Hoe pakt het Generatiepact voor mij uit?

  Dat is voor iedereen anders.

  Met een rekentool kun je zien wat de verschillende opties van het Generatiepact betekenen voor jouw inkomen.

  Naar de Generatiepact-rekentool

 • Past het in het beleid van CNV Vakmensen?

  Bij CNV Vakmensen denken we al langer na over werk en wat werk met werknemers doet.

  Denk aan ouderenbeleid, leeftijdsbewust personeelsbeleid, employability en workability.

  Onder duurzame inzetbaarheid zien we zowel het denken in levensfasen als het denken in werkvermogen terug. Met het langer doorwerken naar 67 jaar of ouder is er de opvatting dat werknemers vitaal aan de slag moeten kunnen blijven en hun AOW-gerechtigde leeftijd moeten kunnen halen. In die zin past het Generatiepact Metaal en Techniek in het beleid van CNV Vakmensen in de industrie.

 • Wat zijn de voordelen van het Generatiepact?

  Oudere werknemers kunnen hun pensioen makkelijker op een gezonde manier halen als zij in deeltijd werken.

  Zij kunnen langer met plezier werken, langzamer afbouwen naar hun pensioen en kennis en ervaring overdragen aan jongere collega's. Financieel voordeel is dat de teruggang in loon deels gecompenseerd wordt en je pensioenopbouw 100% blijft.

  Voor jongere werknemers is het voordeel dat hun kans op een vaste baan groter is en meer vakkennis opdoen bij hun oudere collega's.

 • Wat zijn de nadelen van het Generatiepact?

  Maak je gebruik van het Generatiepact, dan ga je als oudere werknemer minder uren werken. Daardoor ga je er ook financieel op achteruit.

  Een voorbeeld:

  Model 60-80-100

  In plaats van 5 dagen ga je via het Generatiepact 3 dagen (60%) werken. Je krijgt dan loon voor 4 dagen (80%). Dit is dus minder dan je verdiende toen je nog 5 dagen werkte. Dit heeft ook gevolgen voor sociale verzekeringen als WW en WIA. Ook kan het gevolgen hebben voor de zorgtoeslag en huurtoeslag.

  Hoe gebruik maken van het Generatiepact voor jou uitpakt hangt af van jouw persoonlijke situatie. Daarom is het belangrijk om dit te laten uitrekenen.

  Verder is afgesproken dat voor deelnemers aan het Generatiepact de leeftijdsdagen komen te vervallen.

Heb je vragen of wil je meepraten?

Op onze online community Je Achterban kun je jouw vragen over het Generatiepact Metaal en Techniek stellen. Ook kun je met andere vakmensen uit de Metaal discussiëren over de voor- en nadelen van deze regeling.

Wij zijn ook benieuwd naar jouw ervaringen met het Generatiepact: wordt er in jouw bedrijf gesproken over het Generatiepact?

 

Naar Je Achterban