Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Zeilmakerijen (SZS) - Nieuws

Hoe staat het met de Cao Hiswa en SZS?

De Cao Hiswa en Cao SZS zijn een jaar geleden geëindigd. Sinds die tijd wordt er onderhandeld over een gezamenlijke cao. Met werkgevers heeft CNV Vakmensen meerdere keren onderhandeld over een nieuwe cao. De grootste uitdaging is de loonsverhoging.

CNV Vakmensen heeft, om op zoek te gaan naar een oplossing, twee keer informeel met werkgevers gesproken. Werkgevers boden in de formele onderhandelingsronden 3,9% aan structurele loonsverhoging. Op jaarbasis (12 maanden) komt dit neer op een structurele loonsverhoging van slechts 1,56%. De inzet van CNV Vakmensen is 3%. 

Informeel werd gezocht naar een oplossing. Het idee van CNV Vakmensen was om een deel van de verhoging te geven in een ‘vast bedrag’. Daardoor gaan de laagstbetaalden uit de sector er relatief het meest op vooruit. De onderste schalen in de cao zouden we vanuit CNV Vakmensen willen verhogen met 3%. Werkgevers hadden hierop het volgende bod: 

  1. een looptijd van de cao: 01-07-2017 tot en met 01-12-2019 (29 maanden);
  2. per 01-07-2018: verhoging van de schaallonen met € 60;
  3. per 01-07-2018: verhoging van de schaallonen met € 25, en 0,50% structureel. Voor de werknemers betekent dit voor de laagste schalen circa 2,4% op jaarbasis, en voor de hoogste schalen circa 1,6% loonsverhoging.

Dit bod ligt ver van de uitgangspunten van de bonden vandaan.
CNV Vakmensen heeft op maandag 11 juni 2018 een voorstel aan werkgevers gedaan om tot een onderhandelingsresultaat te komen, welke neerkomt op een verhoging van de laagste loonschalen met minimaal 3% per jaar.
Daarnaast heeft CNV Vakmensen aangeboden om werkgevers tegemoet te komen in geval de voorgestelde loonsverhogingen voor sommige werkgevers niet haalbaar zijn.Indien een werkgever zich in de toekomst zou melden omdat de loonsverhoging vanwege zwaarwichtige redenen niet betaald kan worden, dan zijn de vakbonden bereid om samen met de werkgeversvereniging naar oplossingen te kijken.

Mocht er na de vakantie nog geen zicht zijn op overeenstemming met werkgevers, dan organiseren vakbonden leden­bijeenkomsten om met jou en met je collega’s te bespreken wat wij kunnen doen om tot een nieuwe cao te kunnen komen. 
We houden je op de hoogte.  

Erik Maas
bestuurder CNV Vakmensen
E e.maas@cnvvakmensen.nl
M 06 5160 2145

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid