Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Zeilmakerijen (SZS) - Nieuws

Cao-overleg met de SZS- en Hiswa-bedrijven

Graag informeer ik jullie over de gesprekken die de vakbonden hebben met de SZS en Hiswa werkgevers over een compleet nieuwe cao. De gesprekken over een integratie van de SZS-cao met die van de Hiswa zijn sinds de zomer weer opgestart.

Verschillen tussen de SZS- en Hiswa-cao
De afgelopen periode is gewerkt om bepalingen uit de beide cao’s te vergelijken. Waar de cao-bepalingen van de cao’s SZS en Hiswa precies gelijk zijn, kunnen we als vakbonden met de werkgevers snel overeenstemming bereiken. Dat is echter niet altijd het geval. Zo zijn er bepalingen waar de SZS-cao beter is, bijvoorbeeld waar het gaat om betere bescherming op uitzendarbeid en sommige bepalingen bij kort verzuim (bevalling etc.). Omgekeerd geldt dat natuurlijk ook, zo is de stagevergoeding in de Hiswa-cao beter geregeld. Daarover gaan we als CNV Vakmensen verder met de werkgevers spreken.

Primaire arbeidsvoorwaarden
De bepalingen rond de arbeidstijden, het loon en de toeslagen staan de komende onderhandelingen centraal. Deze onderwerpen verschillen namelijk in de cao’s van SZS met die van de Hiswa.
Het zijn aspecten die bij ons als CNV Vakmensen de volle aandacht hebben.

Raadpleging / uitwisseling
De komende weken wordt er verder onderhandeld. Daarvoor zijn twee onderhandelingsronden gepland. Dat gaat in eerste instantie dus over de integratie van beide cao’s. Maar het zal ook gaan over de loonsverhoging. Graag verneemt CNV Vakmensen wat jullie als nieuwe voorstellen voor een nieuwe cao zouden willen indienen, stuur je voorstellen naar: e.maas@cnvvakmensen.nl

Mocht je vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik dat uiteraard graag van jullie. Mochten jij en jouw collega’s of jouw ondernemingsraad een nadere toelichting op jouw bedrijf over de cao- besprekingen willen, laat het dan weten aan CNV Vakmensen.

Jeachterban.nl
CNV Vakmensen heeft een online community, jeachterban.nl genaamd. Iedereen kan daar op inloggen en meepraten over de stand van zaken aangaande zijn of haar cao. CNV Vakmensen is voornemens om voor elke cao een portaal in te richten, zodat iedereen mee kan praten met collega’s over de eigen cao. CNV Vakmensen wil ook voor de Hiswa en SZS een portaal in gaan richten. Mede met het oog op nieuwe ontwikkelingen, is zo’n platform belangrijk, zodat je daar de eerste informatie op kunt vinden. Ook communiceren leden met elkaar, waardoor jouw cao meer gaat leven. Mocht je nieuwsgierig zijn, kijk vast eens op jeachterrban.nl zodat je kunt zien hoe dit leeft onder de leden van CNV Vakmensen.

Ik ben solidair
Een basisinkomen maakt mensen lui. Of biedt het juist en eerlijke kans op leuk leven? Wat vind jij?

“Ik ben solidair” is een initiatief van CNV Vakmensen. Het eerlijk inrichten van Nederland zien wij als vakbond als een belangrijke opdracht. Maar wat eerlijk is bedenken we niet zelf. Dat doen we graag samen met jou! Daarom nodigt CNV Vakmensen je graag uit voor onze bijeenkomsten in het land. We richten platforms in om in gesprek te gaan met mensen. Over het thema basisinkomen.

Wat is een basisinkomen?
Het basisinkomen verschaft elke volwassen Nederlander een bodembedrag om van te kunnen leven. Bijvoorbeeld 750 of 1.000 euro. Daarvoor hoeft hij/zij niets te doen. Pas als je meer luxe wilt, dan moet je bijverdienen. Volgens de een is het idee eerlijk en fantastisch, volgens de ander absurd. Gratis is het in ieder geval niet. De overheid keert het uit en verdient het via belastingen. Wie meer verdient dan het basisinkomen betaalt die belasting.

Kom binnenkort naar zo’n boeiende bijeenkomst bij jou in de buurt en maak duidelijk wat jij vindt. Hier zijn we: www.cnvvakmensen.nl/solidair.

Kun je niet zo lang wachten? Ga nu naar www.jeachterban.nl en praat mee!

Erik Maas
bestuurder
E.: e.maas@cnvvakmensen.nl
M.: 06 51 60 21 45

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid