Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Tankstations en wasbedrijven - Nieuws

Principeakkoord cao Tankstations en Wasstraten

Maandag 6 januari heeft CNV Vakmensen een principeakkoord voor de cao Tankstations en Wasstraten kunnen afsluiten. Deze loopt van 1 november 2013 tot 1 november 2015. Met passende afspraken over loonsverhoging en afspraken over werkdruk, scholing en meer hebben we elkaar de hand kunnen schudden.

Veel onderhandelingsrondes

Kort na de zomer van 2013 waren de onderhandelingen al gestart. Al snel bleek dat het lastig zou worden elkaar te vinden als partijen; werkgevers gaven aan dat het erg slecht gaat in de branche. CNV Vakmensen ontkent niet dat er veel aan de hand is, maar wil tegelijk wel aandacht voor belangrijke zaken als werkdruk, het voeren van goede (functionerings-)gesprekken op de werkvloer en natuurlijk een passende loonsverhoging.

Goede afspraken: de hoofdlijnen 

Na vele gesprekken, die tot na de kerst duurden, hebben we elkaar dan toch kunnen vinden.
Natuurlijk hebben beide partijen wel wat toe moeten geven. De belangrijkste punten van het akkoord lees je hier onder.

Loonsverhoging

De werknemers krijgen in die periode een loonsverhoging van in totaal 2 procent:

  • 0,75 procent per 1 oktober 2014
  • 1 procent per 1 april 2015
  • 0,25 procent per 1 mei 2015

Verder profiteren de werknemers van een verschuiving in de premies voor pensioen en arbeidsongeschiktheid. Dat levert per 1 januari 2014 een extra inkomens-verbetering op van gemiddeld 1 procent.
Gezien de moeilijke marktomstandigheden is deze loonsverhoging nu het hoogst haalbare.

Werkdruk

Ook is er aandacht voor de hoge werkdruk. Dat leeft sterk bij de mensen. We hebben afgesproken dat er dit jaar een onderzoek komt naar de risico's die de werkdruk met zich meebrengt, en wat we daaraan concreet kunnen doen. 

Snel veranderende markt 

De werknemers van de tankstations hebben te maken met een snel veranderende markt. Steeds vaker zijn tankstations onbemand. Dat betekent dus: minder werkgelegenheid. Andere tankstations zoeken wanhopig naar een gat in de markt en zetten bijvoorbeeld een zonnebank in het station of een horecagelegenheid. De druk op de prijs is soms zo groot dat de werkgevers wel wat moeten. Maar het is jammer dat het vooral uit nood gebeurt. Daarom heeft CNV Vakmensen aangedrongen op een gezamenlijk onderzoek naar de trends en ontwikkelingen in de branche. En hoe we daar op tijd op kunnen inspelen. CNV Vakmensen wil voorkomen dat we op een dag opeens ontdekken dat we met een groot overschot aan mensen zitten.

Scholing 

De cao-afspraak over scholing wordt gehandhaafd. Werknemers kunnen elk jaar in de regio een dagdeel training volgen (doorbetaald). Daarnaast onderzoeken de cao-partijen dit jaar de mogelijkheid om een EVC-traject voor de branche op te zetten (erkenning van verworven competenties).
Natuurlijk hebben we nog meer afspraken gemaakt, bijvoorbeeld over aanpassing van een aantal cao-teksten. Onderaan dit bericht kun je principeakkoord downloaden.

Cor-Hilde van Beijeren
Onderhandelaar CNV Vakmensen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid