Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Tankstations en wasbedrijven - Nieuws

Denkpauze voor werkgevers tankstations

Het is al even stil aan de onderhandelingstafel voor de cao Tankstations en Wasbedrijven. Er is helaas nog geen nieuwe cao in zicht.

Inmiddels hebben we, werkgevers en de vakbonden, al vier keer overleg gehad om te komen tot een goede nieuwe cao, waarin jouw vakwerk op een nette manier beloond wordt. Natuurlijk wil CNV Vakmensen een goede loonsverhoging, zeker nu de inflatie steeds hoger wordt. Maar ook vinden we het belangrijk dat er oog is voor de hoge werkdruk op de stations en dat er geïnvesteerd wordt in het opleiden van mensen.
   

Premieschuif

De werkgevers zien vooral problemen. Die waren er al, zoals het tanken over de grens en de afname van verkoop in de shop, maar de problemen nemen alleen maar toe. Volgens de werkgevers komen de prijzen onder druk te staan, zeker als ook nog eens de door de overheid voorgenomen accijnsverhogingen doorgezet worden. De werkgevers zien daarom maar zeer beperkte ruimte voor een loonsverhoging.

Naast de problemen in de sector is er voor de werkgevers nog iets nieuws bij gekomen: de premieschuif die in de cao Metaal en Techniek is afgesproken. Dit houdt in dat er afspraken gemaakt zijn over de premies voor vroegpensioen en arbeidsongeschiktheid. Hoewel er natuurlijk een eigen cao is voor de mensen in de Tankstations en Wasstraten, geldt deze premieschuif wel, omdat deze regelingen ondergebracht zijn bij het pensioenfonds Metaal en Techniek, waar jullie ook onder vallen. De werkgevers gaan meer betalen, de werknemers minder. Dit levert in jouw portemonnee vanaf januari 2014 een voordeel op van iets meer dan 0,6 procent.

Denkpauze

Omdat de werkgevers geen rekening gehouden hadden met deze verhoging van hun kosten, vinden ze het nóg ingewikkelder om een goed loonbod te doen voor een nieuwe cao. Ze willen namelijk wel een langere cao afspreken (bijvoorbeeld tot eind 2015) en daarom vinden wij dat er echt iets goeds op tafel moet komen: een loonsverhoging die zekerheid biedt en goede afspraken over scholing, werkdruk en over naleving van de cao.
Daar moeten de werkgevers (opnieuw) over nadenken….. We streven er naar wel voor de jaarwisseling een nieuwe cao te hebben. Genoeg werk aan de winkel!

We gaan er vanuit dat de werkgevers op korte termijn met een goed bod komen. Natuurlijk houdt CNV Vakmensen je op de hoogte van de ontwikkelingen!
Wil je in de tussentijd je mening geven? Mail dan naar c.vanbeijeren@cnvvakmensen.nl

Cor-Hilde van Beijeren
Bestuurder CNV Vakmensen
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid