Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Tankstations en wasbedrijven - Nieuws

Cao-akkoord voor tankstations en wasbedrijven

CNV Vakmensen heeft vandaag een cao-akkoord bereikt voor de 17.000 werknemers bij de tankstations en wasbedrijven. Het gaat om een tweejarige cao, die loopt van 1 november 2013 tot 1 november 2015.

De werknemers krijgen in die periode een loonsverhoging van in totaal 2 procent:

  • 0,75 procent per 1 oktober 2014
  • 1 procent per 1 april 2015
  • 0,25 procent per 1 mei 2015

Verder profiteren de werknemers van een verschuiving in de premies voor pensioen en arbeidsongeschiktheid. Dat levert per 1 januari 2014 een extra inkomensverbetering op van 1 procent. "Gezien de moeilijke marktomstandigheden is het een behoorlijk resultaat", vindt onderhandelaar Cor-Hilde van Beijeren van CNV Vakmensen. "Ik ben ook blij met de aandacht die er is voor de hoge werkdruk. Dat leeft sterk bij de mensen. We hebben afgesproken dat er dit jaar een onderzoek komt naar de risico's die de werkdruk met zich meebrengt, en wat we daaraan concreet kunnen doen."  

Snel veranderende markt  

De werknemers van de tankstations hebben te maken met een snel veranderende markt, zegt Van Beijeren. "Steeds vaker zijn tankstations onbemand. Dat betekent dus: minder werkgelegenheid. Andere tankstations zoeken wanhopig naar een gat in de markt en zetten bijvoorbeeld een zonnebank in het station of een horecagelegenheid. Ik snap het wel; de druk op de prijs is zo groot dat de werkgevers wel wat moeten. Maar het is jammer dat het vooral uit nood gebeurt. Daarom hebben wij aangedrongen op een gezamenlijk onderzoek naar de trends en ontwikkelingen in de branche. En hoe we daar op tijd op kunnen inspelen. We moeten voorkomen dat we op een dag opeens ontdekken dat we met een groot overschot aan mensen zitten."  

Grensstreek  

De tankstations in de grensstreek hebben het extra moeilijk, mede vanwege een accijnsverhoging per 1 januari 2014. Van Beijeren: "We gaan goed kijken hoe zich dat de komende periode ontwikkelt. Als het nodig is, overleggen we met de werkgevers over een gezamenlijk plan voor deze groep tankstations."  

Scholing  

De cao-afspraak over scholing wordt gehandhaafd. Werknemers kunnen elk jaar in de regio een dagdeel training volgen (doorbetaald). Daarnaast onderzoeken de cao-partijen dit jaar de mogelijkheid om een EVC-traject voor de branche op te zetten (erkenning van verworven competenties).

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid