Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Profcore - Nieuws

Stemming reparatie WW-rechten Profcore

De uitkeringsduur bij werkloosheid is weer terug op niveau. Dankzij de aanhoudende inzet van de vakbonden kan een werkloze werknemer weer maximaal aanspraak maken op een WW-uitkering of WGA-uitkering – als hij voor dit recht lang genoeg heeft gewerkt.

Als je je baan kwijtraakt of ziek wordt, wil je je inkomen niet kwijtraken. Sinds vorig jaar is de wettelijke uitkering hiervoor korter. Het gaat om de duur van de WW en de WGA. De vakbonden hebben landelijk geregeld dat de oude WW en WGA in cao’s worden gerepareerd zodat de (cao-)medewerkers hun inkomenszekerheid behouden bij ziekte of werkloosheid.

In jullie huidige cao Profcore hebben we afgesproken dat we de WW en de WGA voor medewerkers van Profcore gaan repareren. Er is nu meer bekend over de uitvoering, daarom vragen wij, de vakbonden FNV, ABW en CNV, aan onze leden om definitief te besluiten over de reparatie van de WW en de WGA.

Wat houdt de reparatie nou precies in?

Een voorbeeld: Je bent 49 jaar en je hebt bij je huidige (en eerdere werkgevers) in totaal 30 jaar gewerkt. Maar je bent net je baan kwijtgeraakt en je vindt niet meteen werk. In de oude situatie had je recht op 30 maanden WW. Nu krijg je nog maar 20 maanden WW en beland je sneller in de bijstand.

Dankzij de reparatie in de cao Profcore behoud je je oud recht, namelijk 30 maanden WW. Ook als je jonger bent, of als je arbeidsverleden korter is, heb je al gauw voordeel bij deze reparatie. De reparatie geldt ook voor de WGA, dat is een uitkering zoals de WW die geldt bij gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid. De bovenwettelijke verlengde WW-duur merk je al vanaf 10 jaar arbeidsverleden.

Meer inkomenszekerheid regel je samen in een nieuwe “afzonderlijke” cao; het betreft een contract (afzonderlijke cao) voor 5 jaar voor deze afspraak: reparatie WW/WGA Profcore.

Om te repareren kan de cao Profcore aansluiten bij de nieuwe verzamel-cao’s met andere bedrijven en sectoren én bij een landelijke uitvoeringsorganisatie. Als er veel bedrijven meedoen – en daar streven wij als FNV, ABW en CNV naar – blijft het betaalbaar en kun je ook in andere sectoren profiteren van de gerepareerde WW. Dit is gunstig als je bijvoorbeeld bij een andere werkgever gaat werken.

Wat kost het én wie betaalt het? 

Deze reparatie kost geld. Landelijk is afgesproken dat de werkgevers de premie betalen voor de wettelijke WW en de werknemers de bijdrage voor de reparatie. Die is voor het jaar 2018 vastgesteld op 0,2%. Bij een gemiddeld salaris is dat netto € 3 per maand. De komende jaren kan die bijdrage iets oplopen, maar het mag nooit meer zijn dan 0,75%, ofwel ongeveer € 9. Als de cao Profcore "verlenging WW/WGA" door jullie, leden van FNV, ABW en CNV, wordt goedgekeurd betalen op grond van deze cao alle (cao-)medewerkers mee, leden én niet-leden.

Kijk voor meer toelichting en meer individuele voorbeelden naar een filmpje op https://www.cnvvakmensen.nl/themas/ww-uitkering/reparatie-ww-rechten 

CNV Vakmensen roept je op om nu dan jouw stem uit te brengen. Via deze link kom je in de enquête. Om in te loggen graag deze inlogcode gebruiken: PRO-33214303. Je kunt stemmen tot en met 25 januari 2018.

De nieuwsbrief/flyer over het derde WW-jaar en de uitleg over de PAWW vind je onder het kopje 'Downloads' op deze pagina.

Er wordt ook een voorlichtingsbijeenkomst gehouden op:

Datum: dinsdag 16 januari
Aanvang:
19.00 uur
Locatie:
Hubertushuis De Boew
Adres:
Jan Willenstraat 1, 6166 AX Geleen

Neem gerust een niet-georganiseerde collega mee deze avond.

René Jongen, Bestuurder CNV Vakmensen M. 06 5120 2961
E. r.jongen@cnvvakmensen.nl 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid