Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Motorvoertuigen en tweewielerbedrijven - Nieuws

Wordt jouw vordering 40 euro per maand?

Bedrijfstak Motorvoertuigen en tweewielers

Vanaf 1 november 2014 is er geen cao meer van toepasing. Dat betekent dat je nu zelf veel moet gaan regelen. Wij willen je daarbij helpen. Zo hebben we al vier informatiebijeenkomsten gehouden. Een mooi begin en een goede start. We hebben toen met de aanwezige leden de afspraak gemaakt om opnieuw bijeenkomsten te organiseren en de stand van zaken opnieuw met elkaar te bespreken. Kom je ook naar een van de volgende bijeenkomsten:

16 februari 2015

Rotterdam

Grand Café Rustburcht
Strevelsweg 744-746
3083 AT  ROTTERDAM

20.00 uur

23 maart 2015

Drachten

Motel van der Valk
Lavendelheide 4
9202 PD  DRACHTEN

20.00 uur

26 maart 2015

Veenendaal

Zalencentrum Eltheto
Fluitersstraat 2
3901 DK VEENENDAAL

20.00 uur

30 maart 2015

Rijssen

Citadel
Walstraat 17
7462 BA  RIJSSEN

20.00 uur

Zoals je weet wil de Bovag de premieverdeling in het pensioenreglement van pensioenfonds PMT niet accepteren. Bovag heeft een rechtszaak aange-spannen tegen het pensioenfonds PMT met betrekking tot de pensioenpremie-verdeling. Op 4 december 2014 heeft de Rechtbank het Pensioenfonds PMT in het gelijk gesteld. De Bovag is hiertegen in beroep gegaan. Naar verwachting zal de uitspraak van de rechter in hoger beroep hierover in maart 2015 tot stand komen.

In het nieuwe reglement is het werkgeversdeel van de pensioenpremie door het pensioenfonds verhoogd ten gunste van het werknemersaandeel pensioenpremie. En dat scheelt voor een werknemer toch al gauw gemiddeld 1,5% loon. 

Voorbeeld pensioenpremie:
Een monteur met salaris 2.500 euro per maand.
Vanaf 2015 scheelt dat 3,13% over elke euro die de werknemer meer verdient dan € 15.304 per jaar. Bij een loon van € 2.500 bruto krijgt deze monteur iedere maand meer dan € 40 te weinig uitbetaald.
Kortom, er ontstaat een vordering op zijn werkgever.

Daarom hebben vakbonden in het cao-overleg ook aangegeven hiermee rekening te willen houden bij de nieuw af te spreken loonstijging voor een nieuwe cao-periode. De Bovag heeft dit afgewezen want zij wil veel meer verslechteringen doorvoeren. Zoals bijvoorbeeld de ADV-dagen schrappen tegen 0% maar ook de automatische periodieken in de loonschalen schrappen en vervangen door een prestatietoeslag.

Daarnaast heeft de Bovag haar werkgevers-leden geadviseerd de “oude pensioen premieverdeling” te hanteren tot er definitief uitspraak is gedaan.
Veel werkgevers hanteren dus de pensioenpremieverdeling gebaseerd op het advies van de Bovag. En hanteren dus niet de wet. Dat is vreemd, want in Nederland behoor je de wet toe te passen in afwachting van een hoger beroep. Daarom zal je moeten aangeven dat er een vordering ontstaat in afwachting van de gerechtelijke uitspraak.

Veel leden hebben al een brief van de werkgever ontvangen, met daarin een terugbetalingsclausule zoals bijvoorbeeld “Mocht naar aanleiding van de gerechtelijke uitspraak een voor de medewerker gunstiger premieverdeling van toepassing zijn, dan zal (naam werkgever/bedrijf) de medewerker de teveel betaalde pensioenpremie terugbetalen.”
CNV Vakmensen wil graag de berichten van de werkgevers verzamelen en juridisch bekijken. Daarom organiseren we een aantal bijeenkomsten.

Marco Hietkamp, Landelijk onderhandelaar MVT
Mo Bouljir, kaderlid CAO Commissie MVT.
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid