Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Motorvoertuigen en tweewielerbedrijven - Nieuws

Ultimatum aan BOVAG loopt 6 november af

De eigen eisen zijn door de BOVAG niet volledig van tafel gehaald. Een ultimatum onzerzijds is dan -helaas- de enig overgebleven optie: want nee zeggen en niks doen is geen optie. Wij willen van werkgeversorganisatie Bovag vóór dinsdag 6 november 07.00 uur iets geheel anders horen.

Anders vormen acties en stakingen in de bedrijven de volgende stap van de vakbond in dit moeizame cao-proces. En dinsdag 6 november is dan misschien wel een goed moment om meteen maar te beginnen.

De eisen van de BOVAG betreffen het zaterdag werken. De vrijwilligheid om te werken op zaterdag vervalt en de toeslagen voor werken op zaterdag vervallen als het aan de BOVAG ligt.

Dreiging
Het is om die reden dat vakbonden met de dreiging van stakingen komen. We snáppen het ook eigenlijk niet. Met de eigen werkgever worden doorgaans heel soepel afspraken gemaakt en uit onafhankelijk onderzoek samen met de Bovag blijkt dat 75% van de werkgevers goed uit de voeten kunnen met de huidige cao-bepalingen.

We hebben het ultimatum op woensdag 31 oktober samen met ongeveer 150 autovakmensen uit het hele land aan de slagboom gehangen, want de BOVAG gaf geen thuis en wilde het niet persoonlijk in ontvangst nemen.
In het ultimatum verlangen wij een loonsverhoging van 3,5 % per november en een nieuwe cao met een looptijd van 1 jaar. Werken op zaterdag blijft - zoals nu - op basis van vrijwillige inroostering met toeslagen.

Overige eisen
Wij willen oudere werknemers de kans bieden gezond de pensioendatum te halen. Op een manier dat het mogelijk wordt om vanaf 60 jaar te werken in een aangepaste verhouding. Werknemer kan daarbij kiezen uit drie varianten van werkweken, salaris en pensioenopbouw. Verder willen wij dat er wordt geïnvesteerd in opleidingen voor werknemers.

Hoe verder?
We hopen oprecht dat de BOVAG haar eisen terugneemt en met ons een cao afsluit.

Als BOVAG niet instemt met de inhoud van ons ultimatum worden vanaf dinsdag 6 november de actiehandboeken open geslagen. Met andere woorden, deze dinsdag is dan de start van collectieve acties, zoals werkonderbrekingen en stakingen voor kortere of langere duur. Maar ook overwerkstakingen en verlengde pauzes.

Zo hebben we autovakmensen in een aantal bedrijven gevraagd het werk neer te leggen mocht het nodig zijn. Autovakmensen in bedrijven hebben aangegeven om onze stakingsoproep te volgen. Als uiterst middel om de Bovag te bewegen terug te keren naar de onderhandelingstafel. 

Ook in jouw bedrijf actie voeren?
Kijk ook in jouw bedrijf wat er mogelijk is. Want nogmaals, nee zeggen en niks doen is geen optie. We moeten de Bovag duidelijk maken dat ze een brug te ver gaan. Bespreek het met je collega’s. Heb je ideeën en/of vragen?
Laat het me weten via je Achterban of anders via vm-mvtinactie@cnvvakmensen.nl 

Houd vanaf morgenochtend vroeg jeachterban.nl (https://www.jeachterban.nl/motorvoertuigen/) in de gaten voor alle actuele plannen en acties of ga naar onze actiesite via onze website www.cnvvakmensen.nl. Er staat een verwijzing op de cao-pagina metalektro.

Marco Hietkamp
Sectorbestuurder CNV Vakmensen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid