Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Motorvoertuigen en tweewielerbedrijven - Nieuws

Uitspraak Gerechtshof over pensioenverdeling cao Motorvoertuigen- en Tweewielers

Bovag en de vakbonden mogen voortaan samen in de cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijven de verdeling van de pensioenpremies bepalen. Dat heeft de rechter besloten. Bovag ging in hoger beroep tegen het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). Het PMT bepaalde via het pensioen- en uitvoeringsreglement de pensioenpremieverdeling tussen werkgever en werknemer, waardoor de Bovag niets meer met de vakbonden kon bepalen voor de cao Motorvoertuigen- en Tweewielers.

Geen bindende afspraken

Resultaat is dat bedrijven die vallen onder de cao Motorvoertuigen- en Tweewielers niet gebonden zijn aan afspraken die de overige sectoren binnen Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) hebben gemaakt. Het PMT mag die afspraken niet bindend opleggen aan de sector Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijven. PMT geeft aan deze uitspraak uitvoering en zal in haar uitingen vermelden dat in de cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbranche een andere verdeling voor de pensioen- en VPL-premie geldt. In deze branche geldt dat de werkgever maximaal 46,8% van de pensioenpremie en VPL-premie mag verhalen op de werknemer.

Start onderhandeling premieverdeling

De uitspraak van de rechter betekent dat CNV Vakmensen en overige vakbonden met de BOVAG moet gaan onderhandelen over de premieverdeling pensioen en VPL. Dit punt komt bij de overige cao-punten. De cao-onderhandelingen liggen sinds november 2014 stil.

Praat mee tijdens een ledenbijeenkomsten

In april organiseert CNV Vakmensen op diverse plaatsen in het land ledenbijeenkomsten. Daar bespreken we het totaalpakket van cao-voorstellen inclusief pensioenen en wat dat betekent voor het vlot trekken van de cao-onderhandelingen.Dinsdag 14 april Hotel Terminus, Stationsplein 1 te Goes Aanvang: 18.00 uur

Woensdag 15 april Locatie: Van der Valk Hotel Eindhoven, Aalsterweg 322 te Eindhoven Aanvang: 19.30 uur

Maandag 23 april De Rustburcht, Strevelseweg 744-746 te Rotterdam Aanvang: 20.00 uur

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan