Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Motorvoertuigen en tweewielerbedrijven - Nieuws

Overleg met BOVAG over nieuwe cao motorvoertuigen opgeschort

Het overleg met Bovag over een nieuwe cao motorvoertuigen is woensdag 30 oktober opgeschort.

Het cao-overleg is gestrand, omdat BOVAG de cao op allerlei onderdelen wil verslechteren. Zoals het schrappen van toeslagen voor avondwerk en de zaterdag. CNV Vakmensen voelt daar niets voor.

Huidige verdienmodel klopt niet meer

Volgens cao-onderhandelaar Marco Hietkamp van CNV Vakmensen moet de sector een aantal zaken drastisch anders aanpakken. "Het huidige verdienmodel klopt niet meer. Er is sprake van een overcapaciteit van garagebedrijven en kleine marges op de verkoop. Hoewel het ene merk het beter doet dan het andere. De importeurs en fabrikanten voeren hun eigen beleid en maken keuzes voor garagebedrijven over aantallen, verkoopgebieden en nieuwe showroomformules. Bijvoorbeeld de zogeheten Flagship Stores die in een provincie opgezet moeten worden en waarmee opnieuw vele vierkante meters gemoeid zijn. De BOVAG-werkgevers willen deze kosten verhalen op de werknemers in met name de werkplaatsen en magazijnen. Daarom moeten werknemers meer betalen voor hun pensioen, verder door het schrappen van ADV, toeslagen, vakantie-uren, loonperiodieken en aanpassing van werktijden met invoering van een flexurenbank."

CNV Vakmensen vindt dit een ongenuanceerd beleid en het wild om zich heen slaan van een respectabele organisatie als de Bovag. Hietkamp: "De werkplaatsen en magazijnen zorgen voor nu al voor 65-85% dekking. Daarom is het niet uit te leggen dat je de uurtarieven nog lager wilt zonder het verdienmodel ter discussie te stellen."

Investeren in mensen

CNV Vakmensen wil juist investeren in de mensen, opleidingen, ontwikkeling, sociaal- en intersectoraal beleid. In de kern vinden wij mensen belangrijker dan meters, en Bovag kiest voor meters in plaats van mensen.

De cao Motorvoertuigenbedrijf- en Tweewielerbedrijf geldt voor ruim 75.000 werknemers bij ongeveer 10.000 bedrijven.

 

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid