Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Motorvoertuigen en tweewielerbedrijven - Nieuws

Bovag sleept pensioenfonds PMT voor de rechter

Bovag spant een kort geding aan tegen Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). De werkgeversorganisatie wil zeggenschap over de premieverdeling van de pensioenen tussen werkgevers en werknemers.

PMT voert voor meerdere branches de pensioenen uit. Sinds Bovag met de vakbonden de cao-motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven heeft, heeft de Bovag geen zeggenschap meer over de pensioenpremieverdeling. Volgens onderhandelaar Marco Hietkamp is dat niet verstandig omdat het ongeacht de uitkomst van invloed zal zijn op het cao-overleg: “We wachten de uitspraak van de rechter eerst maar even af.”

Pensioen is een collectieve arbeidsvoorwaarde en de regeling van PMT wordt afgesproken tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. De afspraak over de pensioenregeling voor PMT wordt gemaakt in de cao Metaal en Techniek tussen vakbonden en de Federatie Werkgevers Techniek (FWT). De zeggenschap over de inhoud van de pensioenregeling ligt alleen bij de branche Metaal en Techniek. 

Naar de rechter

De Bovag-werkgevers wilden er geen lid meer van zijn. En hebben nu te maken met de uitvoering van de regeling. Er ligt nu een principe-akkoord over een nieuwe pensioenregeling in de Techniek. Deze gaat in per 1 januari 2015. In het pensioenreglement wordt de premieverdeling vastgelegd. Het pensioenreglement wordt een wettelijke verplichting. Hiervan zeggen de Bovag-werkgevers dat ze dat ook niet willen. Daarom gaat de Bovag nu naar de rechter. Door de nieuwe premie-verdeling in het pensioenreglement gaan de inkomens per jaar er gemiddeld 1,5% er netto op vooruit. In de druk bezochte bijeenkomsten over de nieuwe pensioenregeling is dit aan de hand van voorbeelden uitgelegd.

In een reactie zegt PMT kennis te hebben genomen van de aanklacht. "Het verbaast ons. Dit is een geschil tussen de cao-partijen. Daarin zijn wij geen partij: wij zijn alleen de uitvoerder van de in de cao overeengekomen pensioenregeling", aldus woordvoerder Annemieke Biesheuvel. De Bovag-werkgevers willen verder onveranderd vasthouden aan inleveren door werknemers:
 • Afschaffing van ADV
 • Zaterdag als normale werkdag
 • Dagvenster oprekken naar 22.00 uur en toeslagen schrappen
 • Vaste automatische jaarlijkse periodiek in de schaal schrappen en vervangen door beoordelingstoeslag
 • Aantal vakantie-uren verminderen
 • Systeem van meer- en minder uren invoeren

Wat willen de kaderleden van CNV Metaaltechniek?

CNV Metaaltechniek zoekt met de cao-voorstellen aansluiting bij de vragen van werknemers op de werkvloer. De mensen vragen met name respect van hun werkgever en aandacht voor ontwikkeling, werkgelegenheid, inkomensgroei, opleidingen, pensioenen, vaste kontrakten, banen voor jongeren en het hoofd bieden aan de onzekerheden in de bedrijfstak.

Marco Hietkamp - Landelijk onderhandelaar MVT
Mo Bouljir - Kaderlid CAO Commissie MVT

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid