Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Motorvoertuigen en tweewielerbedrijven - Nieuws

Bovag-cao akkoord

CNV Vakmensen heeft maandag 28 januari een principeakkoord bereikt met werkgeversorganisatie BOVAG over een nieuwe tweejarige cao.

De werknemers, vooral automonteurs, - verkopers en fietsenmakers, krijgen een structurele loonsverhoging van 2,75 procent en twee keer een eenmalige uitkering van bij elkaar 2 procent van het salaris of werkgelegenheidsdagen (extra vrije dagen). De cao heeft een looptijd van 25 maanden, tot 1 november 2014.

Ontwikkeling en opleiding

Marco Hietkamp, bestuurder CNV Vakmensen: “Met de individuele opleidingspotjes willen we mensen stimuleren om te werken aan hun eigen ontwikkeling. Om te zorgen dat zij ook langer aan het werk kunnen blijven."

Er start een proef met individuele opleidingspotjes voor de werkers. Leermeesterschap en het bieden van stageplaatsen worden meer gestimuleerd en er komt aandacht voor naleving van de cao-rechten van jonge vaklieden in opleiding (BBL’ers).

Cao-onderhandelingen

De cao-onderhandelingen voor de motorvoertuigen- en tweewielerbranche strandden op 26 september door toedoen van de Bovag-werkgevers. Zij wilden de lonen van de 81.000 werkers bevriezen.

Structurele loonsverhogingen

Nu is alsnog overeenstemming over structurele loonsverhogingen op 1 oktober 2013 (1,25 procent) en op 1 augustus 2014 (1,5 procent). Op 1 april 2013 krijgen de werknemers een eenmalige uitkering van 1,5 procent of drie werkgelegenheidsdagen. Als de werkgever de eenmalige uitkering niet mogelijk acht, kan hij de werknemers in ruil extra vrije dagen geven of beslissen tot geld én vrije dag(en).

Op 1 januari 2014 krijgen de werknemers een eenmalige uitkering van 0,5 procent of een werkgelegenheidsdag.

Het principeakkoord

Het akkoord is pas definitief als de leden van CNV Vakmensen akkoord zijn. De cao Motorvoertuigenbedrijf- en Tweewielerbedrijf geldt voor ruim 81.000 werknemers bij ruim 10.000 bedrijven.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid