Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Motorvoertuigen en tweewielerbedrijven - Nieuws

“Bedrijfstak ‘regeringsproof’ maken is inzet”

Het ‘regeringsproof’ maken van de motorvoertuigen- en tweewielerbranche. Dat is het streven van onderhandelaar Marco Hietkamp van CNV Vakmensen. Via de voorstellen voor de nieuwe 1-jarige cao wil hij bonden en werkgevers samen laten uitzoeken of een bedrijfstakmodel WW mogelijk is. Om zo de veranderende inzichten in Den Haag te pareren.

Hietkamp: “Deze bedrijfstak heeft grote behoefte aan personeel. Met een eigen regeling kun je mede veroorzaken dat de mensen bij jou willen werken en - in geval van onvoorziene boventalligheid - behouden blijven voor de bedrijfstak.”

Hietkamp steekt bij de onderhandelingen over de nieuwe cao ook in dat werknemers in deze branche ook aan het eind van hun loopbaan inzetbaar zijn en blijven. “Wij noemen dat duurzaam meedoen. Door bevordering van werken in deeltijd of in maatwerkmodellen kun je mensen ten volle benutten gedurende langere termijn. Deze sector heeft erg nodig dat ervaren mensen aanwezig zijn om aan nieuwe instroom die ervaring door te geven. Nog maar onlangs werd bekend dat meer dan 200.000 ambachtslieden nodig zijn in het Nederland van 2025 en later. Autowerkplaatsen en tweewielerbedrijven zijn bij uitstek zo’n ambachtsplek.”  

Moeizaam
Marco Hietkamp verwacht moeizame onderhandelingen dit najaar. “De Bovag heeft al aangegeven qua loonruimte geen of weinig ruimte te zien. Wij willen toch echt rekening houden met de inflatie. Daarom is onze eis 2,5 procent allerminst onredelijk.”

CNV Vakmensen stuurt aan op een cao voor een jaar. De huidige loopt af per 1 oktober. De onderhandelingen starten op 5 september. In de garage- en tweewielerbedrijven werken circa 85.000 mensen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid